Gerd Leers is in zijn jeugd ontsnapt aan seksueel misbruik door een priester. Dat zegt de oud-burgemeester van Maastricht in het Algemeen Dagblad.

"Er waren broedertjes met seksuele behoeften. Ik heb het gezien, maar nooit ondervonden", vertelt de CDA-politicus.

Hij hield één keer een broeder van zich af. "Toen ik werd lastiggevallen, heb ik die broeder in zijn kruis geschopt. Met een zware sleutelbos werd ik vervolgens op mijn handpalmen geslagen."

Excuses

Leers gaat nog altijd naar de kerk, maar hij vindt dat de Rooms-Katholieke Kerk steken heeft laten vallen. "Hoe durf je mensen moreel zó de maat te nemen, terwijl je zulke zaken tolereert?"

"Ik vind dat de hoogste gezagsdragers onomwonden excuses moeten aanbieden voor het enorme leed dat zij hebben berokkend."

Leers vergelijkt de katholieke kerk met een voetbalclub. "Je vindt het een mooie vereniging, waar goed wordt gespeeld, maar je hebt grote moeite met het bestuur."

'Oubollig gezelschap'

Dat bestuur omschrijft de CDA-prominent als een "oubollig gezelschap" vanwege het verzet tegen abortus, homoseksualiteit en het gebruik van condooms.

Leers denkt er desondanks niet aan om de kerk de rug toe te keren. "Dan wend ik me ook af van mijn eigen deken Matthieu Hanneman en al die andere priesters en bisschoppen die wél fantastisch werk verrichten." 

STER reclame