1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Joden kwaad na uitspraken priester

Joodse organisaties zijn woedend over uitspraken van pater Cantalamessa, die de kritiek op de Rooms-Katholieke Kerk vanwege het seksueel misbruik vergeleek met antisemitisme.

Cantalamessa deed de uitspraken tijdens een Goede Vrijdagmis in het Vaticaan. Hij citeerde uit een brief die een Joodse vriend hem had toegestuurd. "Het gebruik van stereotypen en het ombuigen van de schuld van personen naar een collectieve schuld, doen me denken aan de verwerpelijke aspecten van antisemitisme."

Hoewel Cantalamessa de persoonlijke priester is van Benedictus XVI, is het niet duidelijk of de paus van tevoren op de hoogte was van de preek. Het Vaticaan heeft inmiddels gezegd dat het niet achter de vergelijking staat. Wel werd de volledige tekst van de preek afgedrukt in het staatsblad van het ministaatje.

Walgelijk

De vicevoorzitter van de Amerikaanse vereniging van Holocaust-overlevenden spreekt van een schande. "Het Vaticaan heeft het recht zich te verdedigen, maar deze vergelijking is beledigend en onhoudbaar. We zijn teleurgesteld."

Het Simon Wiesenthal Centrum eist dat de paus persoonlijk excuses maakt voor de uitspraken, die in zijn aanwezigheid zijn gedaan. De Duitse Centrale Jodenraad noemt de vergelijking "walgelijk, obsceen en kwetsend voor zowel de slachtoffers van misbruik als de slachtoffers van de Holocaust".

Ook het feit dat de uitspraak juist gedaan werd op Goede Vrijdag, de dag van Jezus' kruisiging, valt slecht in de Joodse gemeenschap. In het verleden werden Joden vaak expliciet aangewezen als de moordenaars van Christus en daarom vervolgd.

Kritische blik

Een woordvoerder van SNAP, een Amerikaanse organisatie voor slachtoffers van misbruik, stelt: "Het is moreel verwerpelijk de haat en het lichamelijke geweld tegen een grote groep onschuldigen te vergelijken met de kritische blik die nu geworpen wordt op medeplichtigen binnen de kerk."

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël, het CIDI, vindt dat de Nederlandse bisschoppen de paus moeten aanspreken over de uitspraak van gisteren. Directeur Nafftaniël noemt de vergelijking een belediging voor zowel de slachtoffers van misbruik als de joodse gemeenschap.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl