Foto's in moordzaak Marietje Kessels gevonden

Aangepast op

Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn de negatieven gevonden van een moordzaak uit 1900. Het zijn waarschijnlijk de allereerste foto's die in ons land zijn gemaakt van een plaats delict.

De drie foto's tonen het lichaam van de 11-jarige Marietje Kessels, die in 1900 werd verkracht en vermoord in de Noordhoekkerk in Tilburg. Het lijk was verborgen onder het dak van de kerk.

Kniekous Pierre van der Pol, conservator bij het Breda's Museum, stuitte op de glasnegatieven tijdens een onderzoek naar de Bredase amateurfotograaf Emile van Waegeningh.

Hij noemt de afbeeldingen "confronterend". Volgens Van der Pol zie je een naakt klein meisje liggen. Ze heeft haar ene been opgetrokken; om het andere been draagt ze een kniekous. 

Marietje verdween in de ochtend van 22 augustus 1900 toen ze op weg was naar pianoles. Ze ging daarvoor nog even langs de kerk om een pakketje af te geven. Na een zoektocht van twee dagen werd haar lichaam aangetroffen in de gewelven van de kerk.

Pastoor De moord is nooit opgelost. Aanvankelijk werd een schilder verdacht, maar uit onderzoek bleek dat Marietje was gewurgd in een kamer waar onderwijskunde werd gegeven. Er waren twee personen die een sleutel van die kamer hadden: de pastoor en de koster.

Nadat medisch onderzoek had aangetoond dat de schilder en de koster geen geslachtsgemeenschap hadden gehad, bleef de pastoor over. Volgens Van der Pol is de betrokkenheid van de pastoor slecht onderzocht. Hij zou uit de wind zijn gehouden door familie die bij justitie werkte.  

Boek De moord op Marietje Kessels heeft de gemoederen in Tilburg altijd beziggehouden. In 2000 hebben drie advocaten tevergeefs geprobeerd alsnog de dader aan te wijzen. In 2001 is in het centrum van Tilburg een monument voor het meisje onthuld. Het monument staat symbool voor alle kinderen die slachtoffer zijn van geweld.

Ook is er een weerbaarheidstraining voor basisscholieren naar het slachtoffertje vernoemd: het Marietje Kessels Project.

Ed Schilders schreef in 1988 een boek over de zaak: Moordhoek - De moord op Marietje Kessels in een katholieke kerk. Ook Schilders denkt dat de pastoor het meisje heeft omgebracht.