NOS NieuwsAangepast

'Opslag vingerafdrukken onveilig'

Burgerrechtenorganisatie Privacy First zegt dat de verplichte vingerafdruk voor nieuwe paspoorten niet veilig wordt opgeslagen. De organisatie biedt een modelbrief aan die de gemeente verantwoordelijk stelt voor de veiligheid van de persoonlijke gegevens.

Mensen die een paspoort of identiteitskaart aanvragen, kunnen de gemeente vragen om de meegenomen brief te ondertekenen.

Totdat er een landelijke database is, worden de vingerafdrukken opgeslagen in de gemeenten van afgifte. De manier waarop de biometrische gegevens worden opgeslagen, is volgens Privacy First onvoldoende. De organisatie heeft geen vertrouwen in de toezegging van staatssecretaris Ank Bijleveld dat de gegevens veilig worden opgeslagen.

In een brief aan de Eerste Kamer schrijft Bijleveld in april 2009: "Het is helaas nooit 100 procent uit te sluiten dat onbevoegden toegang krijgen tot de gegevens. Niet is op voorhand aan te geven welke gevolgen dat zal hebben voor de individuele burger die in de reisdocumentenadministratie is geregistreerd."

Kritiek

Aaron Boudewijn, een inwoner van de gemeente Utrecht, wil niet meewerken aan het systeem. Daarom weigerde hij recent zijn vingerafdruk af te staan voor het verkrijgen van een paspoort. Toen hij als gevolg daarvan geen paspoort ontving, tekende hij beroep aan.

Ook op de apparatuur waarmee de vingerafdrukken worden afgenomen, is kritiek. Tweede Kamerlid voor de SP, Ronald van Raak stelde vrijdag Kamervragen aan Bijleveld. Daaronder een vraag over de veiligheid van de apparatuur: "Is deze apparatuur te kraken, zoals deskundigen aangeven en is dit al eens gebeurd?"

Glijdende schaal

Privacy First, een stichting die sinds vorig jaar wil opkomen voor de "persoonlijke vrijheid van de leefomgeving" concludeert dat de Paspoortwet mensen met een identiteitsbewijs in gevaar brengt. Ook zou de wet deel zijn van een glijdende schaal waarop burgers meer en meer als verdachte worden gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl