NOS NieuwsAangepast

EU heeft geen bezwaar tegen Fucking Hell-bier

De Europese Unie heeft geen problemen met de naam 'Fucking Hell' als biermerk. Het merk verwijst naar het plaatsje Fucking in Oostenrijk en Hell, dat in het Duits een licht soort bier betekent.

Een Duits bedrijf had de naam geregistreerd en wil naast bier ook T-shirts gaan maken. Er kwam meteen kritiek op de naam omdat het beledigend zou zijn. Maar dat vindt het Europese Harmonisatiebureau voor de interne markt (OHIM) niet.

Interpretatie

"De combinatie van de twee woorden verwijzen niet naar een specifieke naam of groep. Ook spoort het niet aan tot handelen. Het kan zelfs niet worden geïnterpreteerd als een instructie om naar de hel te lopen", zegt het bureau in een persverklaring.

Wel erkent het bureau dat Fucking Hell in het buitenland een dubbelzinnige betekenis heeft, maar dat is volgens de EU geen reden om het merk te weren.

Het is overigens nog maar de vraag of het biermerk er daadwerkelijk komt, omdat nog niet duidelijk is waar het bedrijf wil gaan brouwen. In het Oostenrijkse dorp Fucking waarschijnlijk niet, want de burgemeester zegt dat er nog geen vergunningaanvraag is ingediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl