De Amerikaanse oud-generaal John Sheehan heeft spijt betuigd dat hij zijn Nederlandse collega Van den Breemen betrokken heeft in de discussie over de val van Srebrenica in 1995.

"Het falen van de operatie in Srebrenica is geenszins de fout van individuele soldaten", schreef Sheehan in een mail aan Van den Breemen (pdf).

Homo's

Anderhalve week geleden zei Sheehan dat de val van Srebrenica mede te wijten was aan de aanwezigheid van homoseksuelen in het Nederlandse leger. Hij zei zich te baseren op uitlatingen van Van den Breemen.

De generaal zegt nu dat hij zich het gesprek met zijn Nederlandse collega onjuist heeft herinnerd. "Het spijt me dat mijn recente verwijzing naar onze gesprekken vijftien jaar geleden jouw gedachten over specifieke sociale onderwerpen in het leger verkeerd weergaven."

Sheehan trekt zijn beledigingen tegenover homo's nu dus niet expliciet terug. Alleen hun rol in het falen van de militaire operatie wordt met dit schrijven geminimaliseerd.

Rechtszaak afgeblazen

De opmerkingen van Sheehan hebben in Nederland veel ophef veroorzaakt. Zowel het kabinet als de Tweede Kamer en homo-organisaties zijn er kwaad over.

Volgens een woordvoerder van Defensie is Van den Breemen blij met die spijtbetuiging. Ook voor minister Van Middelkoop is hiermee de kous af.

Een rechtszaak tegen Sheehan wegens smaad die was aangespannen door Pink Army gaat ook niet door. De homo-organisatie vindt dat de excuses van Sheehan voldoende zijn.

STER reclame