NOS NieuwsAangepast

PVF: Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders

Historie:

De Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (PVF) werd opgericht op 28 mei 1995. De stichters waren leden en sympathisanten van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders (FAL), die eerst de Federatie van Arme Landbouwers heette. De naam werd veranderd vanwege de groei van de organisatie. Het waren niet meer alleen landbouwers die lid waren van de FAL, maar ook plattelandsarbeiders en -organisaties.

Om de belangen van de doelgroep van FAL beter behartigen ontstond het idee om de politiek in te gaan. De PVF vormde met de Hernieuwde Progressieve Partij (HPP), Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV) en Democratische Partij (DP) de politieke combinatie de Alliantie.Tijdens de verkiezingen van 1996 behaalde deze combinatie drie parlementszetels, waarvan één voor de PVF.

De Alliantie hield op te bestaan na strubbelingen met de PVF en de HPP, die besloten om deel uit te maken van de regeringscoalitie. Na ongeveer een jaar stapten beide partijen weer uit de regering, omdat zij zich niet konden vinden in het beleid. In de oppositiebanken werd er hard aan gewerkt om de regering van Jules Wijdenbosch naar huis te sturen. Samen met de gehele oppositie en steun uit brede lagen van de samenleving lukte het om vervroegde verkiezingen in 2000 af te dwingen. De PVF besloot toen alleen de verkiezingen in te gaan. De partij haalde twee zetels. Bij de verkiezingen van 2005 is er weer samengewerkt. De PVF vormde samen met het Democratisch Alternatief 91 (DA'91), Democraten van de 21ste eeuw (D21) en Trefpunt 2000 de politieke combinatie A1. Twee van de drie zetels waren voor de PVF. Toen D21 ruim twee jaar geleden uit de combinatie stapte, kwam de Pendawa Lima in haar plaats.

Situatie sinds 2005:

Na de verkiezingen werd met het Nieuw Front onderhandeld over een mogelijke samenwerking. De visie van de PVF verschilde met die van DA'91, waardoor binnen de combinatie een breuk ontstond. Halverwege de onderhandelingen met het Nieuw Front maakte DA'91 alleen de overstap en bleef de rest van A1 in de oppositie. PVF doet in 2010 weer mee aan de verkiezingen in A1-verband. A1 bestaat nu uit de PVF, Trefpunt 2000 en de Pendawa Lima. Intussen is A1 uiteen gespat. Alle partijen zijn een eigen koers opgegaan. A1 is opgehouden te bestaan.

Op 20 februari hield de PVF een congres waarop een nieuw bestuur werd gekozen. Jiwan Sital, die vanaf de oprichting de partij leidde, stelde zich niet verkiesbaar. Hij vindt dat hij als politiek leider heeft gefaald omdat het volk de PVF niet meer zetels heeft gegeven, terwijl hij veel lof kreeg als parlementariër. Vanaf 1996 is hij steeds gekozen als parlementariër. Alom wordt erkend dat hij tot één van de beste parlementariërs in Suriname gerekend kan worden.

Binnen de PVF bestond er consensus over de opvolging. Soedeschand Jairam, die ondervoorzitter van de partij was, nam de leiding over. De partij liet het standpunt varen dat voor de verkiezingen de presidents- en vice-president kandidaat bekend moesten zijn. Hetzelfde gold ook voor de voordrachten van parlementsvoorzitter en de governor van de Centrale Bank van Suriname.

Op 12 maart tekende de PVF een samenwerkingsovereenkomst met de Basispartij voor Vernieuwing en Democratie (BVD). Deze twee partijen gaan de verkiezing onder de naam: BVD/PVF Combinatie.

Doelstellingen PVF:

- Het vestigen en verdedigen van een vrije en soevereine republiek die geordend is volgens de beginselen van de sociale democratie, die gevormd wordt in een representatieve en participatieve democratie en waarin alle macht toebehoort aan het volk;

- Het vestigen en verdedigen van de rechtsstaat die gebaseerd is op de principes van sociale rechtvaardigheid en de eerbiedwaardigheid van de mens en waarin de rechten der minderheden gewaarborgd zijn;

- Het vormen van een maatschappij die vrij is van elke vorm van onderdrukking en uitbuiting, die opgebouwd is volgens de principes van self-reliance en waarin de rol van de werkende mens centraal wordt gesteld in het ontwikkelingsproces naar maatschappelijke welvaart en welzijn;

- Het vormen van een natie met een hoog sociaal-, nationaal-, en ontwikkelingsbewustzijn, tot stand gebracht op de grondslag van eenheid, samenwerking en solidariteit tussen de verschillende sociale klassen en lagen en de verschillende culturen en etnische bevolkingsgroepen en met de instandhouding van de eenheid tussen mens en natuur en de eenheid tussen lichaam en geest;

- Het bijdragen aan het vestigen en verdedigen van een rechtvaardige wereldgemeenschap waarin alle volkeren van der wereld middels de uitoefening van het zelfbeschikkingsrecht kunnen deelnemen, waarin lidstaten zich op vreedzame en soevereine wijze kunnen ontplooien en ontwikkelen, waarin de uitoefening van macht beperkt en gebonden is aan een systeem van internationale wetten en verdragen, en waarin lidstaten ter verantwoording geroepen kunnen worden bij het overtreden daarvan.

Wie is wie?

Voorzitter: Soedeschand Jairam Ondervoorzitter: Anand Seetal, Freddy Ramsingh, Harrypersad Autar Secretaris: Radjoe Bikharie Penningmeester: Prim Sardjoe

Soedeshand Jairam

Soedeshand Jairam is geboren op 22 oktober 1963 in het district Nickerie. De landbouwerszoon uit de Sowmil-polder studeerde op de West-Indische universiteit landbouw. Na zijn afstuderen in 2002 keerde hij terug naar Suriname waar hij ging werken op het ministerie van Landbouw Veeteelt en visserij. Hij werd benoemd tot coördinator van dit ministerie voor de regio-west.

In 2004 werd hij uit deze functie ontheven en op non-actief gezet door de coalitieregering. Jairam begon zijn politieke loopbaan in de jaren 90, bij de HPP. Later sloot hij zich aan bij de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders. Hij stond samen met Sital aan de basis van de oprichting van de PVF. Jairam is vanaf 2000 lid van de Nationale Assemblee voor de PVF. Nadat Sital uit de politiek stapte, werd Jairam op 20 februari bij acclamatie gekozen tot voorzitter. Naast de politiek studeert Jairam nu macro-economie aan de Anton de Kom universiteit van Suriname.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl