NOS NieuwsAangepast

Pendawa Lima

Historie:

De Pendawa Lima is voortgekomen uit de Javaanse partij SRI. Officieel werd zij op 2 januari 1977 opgericht. De huidige voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Salam Somohardjo, was één van de oprichters van de Pendawa Lima. Tijdens de verkiezingen in 1977 ging de partij onder de naam Verenigde Democratische Partijen (VDP) de verkiezingen in en kreeg drie zetels.

In 1988, na het herstel van de democratie in Suriname, behaalde de Pendawa Lima vier zetels door kandidaten van het binnenland op de lijst te plaatsen. In 1991 deed de partij in de combinatie DA' 91 mee aan de verkiezingen met als resultaat negen zetels, waarvan twee voor de Pendawa Lima. Na meningsverschillen over de te volgen koers, trad de Pendawa Lima uit DA'91.

In 1996 ging de Pendawa Lima zelfstandig de verkiezingen in en haalde vier zetels. De regeringsformatie verliep moeizaam. Op gegeven moment besloten vijf van de negen parlementariërs van de VHP een eigen koers te volgen. Ze ondersteunden de kandidatuur van Jules Wijdenbosch van de NDP voor het presidentschap.

Het lukte de NDP om twee parlementariërs van de Pendawa Lima over te halen om tot de regeringscoalitie toe te treden. Een groep onder leiding van fractieleider Mohamed Kasto bleef de naam gebruiken. Een rechtszaak over het gebruik van de naam werd in het voordeel van de groep Kasto beslist. Somohardjo en zijn aanhangers besloten toen de Pertjajah Luhur op te richten.

Raymond Sapoen werd de nieuwe voorzitter van de partij. In 2000 ging de Pendawa Lima alleen de verkiezingen in, maar boekte geen goed resultaat. Vijf jaar later vormde de Pendawa Lima samen met de KTPI, BVD, DNP 2000 de VVV (Volksalliantie voor Vooruitgang). De VVV haalde vijf zetels, de Pendawa Lima kreeg geen zetels.

Situatie sinds 2005:

Nu maakt de Pendawa Lima deel uit van de A1-combinatie en gaat de partij in deze combinatie meedoen aan de verkiezingen. De combinatie vindt dat de kandidaten voor belangrijke functies vóór de verkiezingen bekendgemaakt moeten worden. De huidige voorzitter van deze combinatie is Raymond Sapoen.

Doelstellingen Pendawa Lima:

Pendawa Lima wil staatkundige, economische en politieke soevereiniteit waarborgen. Ook wil de partij het een waarachtige democratisch staatsvorm in stand houden.

Wie is wie?

Voorzitter: Raymond Sapoen Secretaris: Randy Kromodihardjo Penningmeester: Clandy Sardjo

Raymond Sapoen

Raymond Sapoen is geboren op 25 oktober 1967. Hij is jurist en is vanaf 2000 voorzitter van de Pendawa Lima. In de regeerperiode 1996–2000 was Sapoen onderminister op het departement van Onderwijs en Volksontwikkeling. Indien A1 voldoende zetels behaalt zal de partij Sapoen voordragen als kandidaat-voorzitter van De Nationale Assemblee.

Bron: Wereldomroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl