Historie:

Nieuw Suriname (NS) is op 10 maart 2003 opgericht door een groep onder leiding van Rajan Nannan Panday, die de eerste voorzitter werd. De partij zag het levenslicht omdat de oprichters van mening waren dat er onvoldoende gedaan zou zijn op onderwijsgebied, medische zorg en industriële ontwikkeling.

NS besloot aanvankelijk om in de combinatie DA'91 deel te nemen aan de verkiezingen in 2005. Maar kort voor de verkiezingen ontstonden binnen de NS grote meningsverschillen over waarden en normen die toppers uit de combinatie erop na hielden. Op grond van dit 'ontoelaatbare gedrag' besloot de partij alleen de verkiezingen in te gaan, maar behaalde geen zetels.

Situatie sinds 2005:

In november 2008 werd de samenwerking tussen NS, PSV (Progressieve Surinaamse Volkspartij) en UPS (Unie voor Progressieve Surinamers) geproclameerd als het Middenblok. Op 24 augustus 2009 stapte NS onder leiding van een nieuw gekozen bestuur uit dit politieke samenwerkingsverband. NS vond dat ze onvoldoende betrokken werd bij de onderhandeling met derden en vanuit de media zaken moest vernemen.

Sinds 28 augustus 2009 maakt NS deel uit van de Megacombinatie. Deze combinatie bestaat uit NDP (Nationale Democratische Partij), KTPI (Kerukanan, Tulodo Pranatan Inggil), PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie) en NS. Oprichter Nannan Panday en andere partijtoppers zijn het echter niet eens met het uittreden van NS uit het Middenblok. Zij distantiëren zich van deze stap, omdat die niet breed in de partij gedragen zou worden.

Doelstellingen partij:

Voor NS staat de mens centraal. Verder wil de partij de levensstandaard verhogen door werkgelegenheid te creëren, onderwijs te verbeteren en meer woningen te bouwen.

Wie is wie?

Voorzitter: John Nasibdar Ondervoorzitter: Prem Lachman Ondervoorzitter: Harish Monorath Secretaris: Safiek Jahangier Penningmeester: Michael Latour

John Nasibdar

John Nasibdar werd geboren op 13 febuari 1968 te Paramaribo. Hij is brandweerman en vakbondsleider. Hij geeft leiding aan de personeelsbonden van het Bureau Openbare Gezondheidszorg en het Surinaams Alcohol Bedrijf. Verder is Nasibdar bestuurslid van de Brandweerbond en vakcentrale de Moederbond. Vanaf 2004 is hij actief in de politiek. Deze carrière begon hij bij Nieuw Suriname.

Bron: Wereldomroep

STER reclame