NOS NieuwsAangepast

NPS: Nationale Partij Suriname

Historie:

De Nationale Partij Suriname (NPS) werd op 29 september 1946 opgericht door personen uit de arbeidersklasse. Op de dag van de oprichting was de leuze 'met de Nationale Partij Suriname naar een vrij en zelfstandig Suriname'. Deze leuze werd op 25 november 1975 gerealiseerd met de onafhankelijkheid. Op het moment van de staatsgreep op 25 februari 1980 was de Nationale Partij Kombinatie (NPK) aan de macht, waar de NPS deel van uitmaakte.

Bij het herstel van de democratie in 1987 ging de NPS een samenwerking aan met de VHP (Vooruitstrevende Hervormings Partij) en de KTPI (Kerukanan Tulodo Prenatan Inggil). Zij vormden toen het Front voor Democratie en Ontwikkeling. Tijdens de toen gehouden verkiezingen haalde het Front 40 van de 51 zetels. In 1991 trad de SPA (Surinaamse Partij van de Arbeid) toe tot het Front.

Situatie sinds 2005:

De NPS behaalde acht zetels tijdens de verkiezingen van 2005. Voorzitter Ronald Venetiaan trad toen voor de derde keer aan als president van de Republiek Suriname. De NPS zwaait de scepter over vier ministeries: Financiën, Buitenlandse Zaken, Natuurlijke Hulpbronnen en Defensie.

De NPS gaat de verkiezing in als Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. Hier maken verder deel van uit de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) en DA'91. Pertjajah Luhur maakt geen deel meer uit van het Nieuw Front. De NPS vervult een dominante rol binnen Nieuw Front. Deze partij mag in alle tien districten kandidaten voordragen en heeft 25 plekken op de lijst van de Nationale Assemblee.

Doelstellingen partij:

De NPS heeft als doel om vanuit beginsel beleid te maken voor de Surinaamse mens, met al haar instituten, sociale organisaties, productie organisaties en alle andere relevante groepen, dat leidt tot welvaart en welzijn van de totale natie.

Wie is wie?

Voorzitter: Runaldo Ronald Venetiaan Ondervoorzitter: Otmar Rodgers Secretaris: Sunil Oemrawsingh Penningmeester: Lygia Kraag-Keteldijk

Ronald Venetiaan

Ronald Venetiaan werd geboren op 18 juni 1936 te Paramaribo. Hij behaalde in 1964 zijn doctoraal Wis- en Natuurkunde Hoofdvak Wiskunde aan de Rijks Universiteit Leiden. Terug in Suriname werd hij na de onafhankelijkheid minister van Onderwijs. Van 1987 tot 1997 was hij voorzitter van de Adviesraad van de NPS. In 1993 nam hij over van Henck Arron, die vanaf 1970 voorzitter was van de NPS. Venetiaan is drie maal gekozen tot president van de Republiek Suriname, namelijk voor de periodes: 1991-1996, 2000-2005 en 2005-2010.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl