NOS NieuwsAangepast

D21: Democraten van de 21ste eeuw

Historie:

De oorsprong van D21 ligt bij het aantreden van het kabinet onder leiding van Jules Wijdenbosch in 1996. Na onenigheid trok de NDP (Nationale Democratische Partij) zich terug. De KTPI, die vijf ministersposten bezat, sloot zich aan bij de NDP.

Drie KTPI-ministers waren het oneens met de koers die de partijleiding volgde en vroegen hun ontslag aan bij de president. Dit verzoek werd niet ingewilligd, omdat de president geen reden had de ministers te ontslaan. Omdat Wijdenbosch niet meer kon rekenen op de coalitie en brede lagen van de samenleving schreef hij vervroegde verkiezingen uit.

Vlak voor de verkiezingen van 2000 richtten de drie voormalige KTPI-ministers, onder wie Soewarto Moestadja, de politieke partij Democraten van de 21ste eeuw (D21) op. De proclamatie was op 12 maart 2000. Samen met DNP 2000 (Democratisch Nationaal Platform 2000) met Jules Wijdenbosch en Errol Alibux als toppers) ging D21 het 'working apart together' principe aan. Dit hield in dat zij samen deelnamen aan de verkiezingen in Paramaribo. In Wanica, Commewijne, Saramacca en Nickerie hadden ze eigen kandidaten.

Voor de verkiezingen van 2005 vormde D21 samen met de Politieke Vleugel van de FAL (PVF), Democratisch Alternatief 91(DA'91) en Trefpunt 2000 de combinatie A1. Deze combinatie haalde toen drie zetels.

Situatie sinds 2005:

Na de verkiezingen van 2005 begon A1 te onderhandelen over een mogelijke samenwerking met het Nieuw Front voor Democratie en Ontwikkeling. Tijdens deze onderhandelingen werd bepaald dat A1 twee ministerposten zou krijgen. De boeren in Saramacca en Nickerie hadden een grote bijdrage geleverd aan het verwerven van de zetels van A1, dus eiste de combinatie het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op. Dit lukte niet omdat de VHP haar zinnen had gezet op hetzelfde ministerie. Het leidde tot een scheuring in de combinatie. DA'91 ondersteunde het Nieuw Front en kreeg het ministerie van Planning en Ontwikkelingssamenwerking.

D21 stapte begin 2008 uit A1 en is sindsdien een autonome partij. Intussen heeft D21 een nauwe band met Pertjajah Luhur (PL) van Paul Somohardjo. Een mogelijke samenwerking met PL voor de verkiezingen van 2010 moet niet worden uitgesloten.

Op 16 maart 2010 besloot D21 zich op te heffen en te integreren in Pertjajah Luhur. Moestadja zegt het volste vertrouwen te hebben in PL en daarom 'onvoorwaardelijk' te assimileren. Moestadja zal op de tweede plaats in Paramaribo worden gekandideerd. Pertjajah Luhur gaat onder de naam Volks Alliantie de verkiezingen in samen met Trefpunt 2000, Unie van Progressieve Surinamers (UPS) en de Progressieve Volks Partij (PSV).

Doelstellingen D21:

D21 wil een democratische maatschappij verwezenlijken met als basis mede-zeggenschap, nationale soevereiniteit, nationale waardigheid en nationale identiteit. Ook wil de partij het sociaal-maatschappelijk systeem verbeteren, zodat een werkelijke beleving van de mensenrechten door het volk wordt mogelijk gemaakt. Verder zou het welvaarts- en welzijnsniveau van de Surinaamse natie verbeterd moeten worden. D21 heeft ook als doelstelling om een duurzame nationale ontwikkeling tot stand te brengen, gebaseerd op 'human resource development' en duurzame benutting van onze natuurlijke hulpbronnen. De partij wil ook de woon-, werk-, en leefomstandigheden in stad en districten verbeteren.

Wie is wie?

Voorzitter: Soewarto Moestadja Ondervoorzitter: Salimin Kertokalio Secretaris: Kaniman Pasiran Penningmeester: Kanipan Pasiran

Soewarto Moestadja

Soewarto Moestadja werd geboren op 30 november 1949 te Peperpot. Hij studeerde Culturele Antropologie. Zijn politieke carrière begon in Nederland in 1987 als voorzitter van KTPI Nederland. In 1995 was hij adviseur van Willy Soemita. Van 1996 tot 2000 was hij minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Toen verschillende ministers aftraden, nadat Wijdenbosch de steun van de NDP kwijt was geraakt, was Moestadja van 1999 tot 2000 ook minister van Volksgezondheid en Arbeid. Hij werd de 'superminister' genoemd.

Moestadja introduceerde de inmiddels bekende uitspraak 'de mensen die op mij lijken', waarmee hij mensen van dezelfde etnische afkomst bedoelde. Deze term wordt nog steeds gebezigd door velen in de politiek. Moestadja is directeur-eigenaar van televisie en radiostation Mustika. Hij verzorgt op zondag het radioprogramma 'Politiek spreekuur'.

Bron: Wereldomroep

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl