Akkoord over hulp aan Griekenland

Aangepast

De Duitse bondskanslier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy zijn het eens geworden over financiële steun aan Griekenland. Diplomaten hebben dat gezegd tijdens een EU-top in Brussel.

De deal houdt in dat Griekenland zowel bij het Internationaal Monetair Fonds als bij Europese landen moet aankloppen om geld te lenen. Ook de overige eurolanden zijn akkoord gegaan met het voorstel. Een eventueel verzoek van Athene om leningen wordt eind april verwacht. Of Nederland ook bijdraagt, is nog onzeker.

Afnemen  Een ander onderdeel van het akkoord is dat er een mogelijkheid komt om landen de euro af te nemen. EU-president Van Rompuy moet daar voor het eind van het jaar een voorstel over opstellen.

Griekenland kampt met een begrotingstekort van ruim 12 procent en moet de komende weken 20 miljard euro schuld herfinancieren. Op de geldmarkt kan het land alleen tegen hoge rentes lenen.

Door de financiële problemen van Griekenland is de euro onder druk komen te staan. De koers ten opzicht van de Amerikaanse dollar staat op het laagste punt in tien maanden.

IMF Nederland vond net als Duitsland dat Griekenland op de eerste plaats financiele steun moet zoeken bij het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, in Washington. Pas als dat niet voldoende is, zou er sprake kunnen zijn van Europees geld. ,,Maar dan wel altijd in combinatie met het IMF", zei premier Balkenende bij aanvang van de EU-top.

Frankrijk, Spanje en Griekenland zelf wilden liever een puur Europees vangnet.