Door verslaggever Henrik-Willem Hofs

De Euromast is door de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed aangewezen als rijksmonument. De uitzichttoren, die morgen vijftig jaar bestaat, is met 185 meter het hoogste rijksmonument van Nederland.

Op 25 maart 1960 opende prinses Beatrix de Rotterdamse uitkijktoren. De mast was bedoeld als blijvende herinnering aan de immens populaire land- en tuinbouwtentoonstelling 'Floriade' die dat jaar in Rotterdam plaatsvond.

Niet af Architect Hugh Maaskant ontwierp een betonnen paal met op ongeveer honderd meter hoogte een paviljoen. Honderd meter vond de architect toen hoog genoeg om het straatbeeld nog goed te bekijken.

Tien jaar later in 1970 werd de Euromast toch verhoogd. De hoogbouw in de stad dreigde de mast voorbij te gaan en daarom werd de Space Tower toegevoegd. Een draaiend plateau dat de bezoeker naar zo'n 185 meter hoogte brengt.

De hoogste De Euromast is het hoogste gebouw van Nederland. Maar dan moet je de zendmast in Lopik en een aantal schoorstenen niet meetellen. Het is in ieder geval het hoogste gebouw dat voor publiek toegankelijk is. Maar de koppositie wordt bedreigd.

In Rotterdam is onlangs de Maastoren opgeleverd. Dat kantoorgebouw is slechts twintig meter lager dan de Euromast. En er zijn plannen voor een toren met de naam Zalmhaven. Die moet inclusief mast 212 meter hoog worden.

Jubileum Het jubileum van de Euromast wordt gevierd met een speciale postzegel, een tentoonstelling en een boek. Burgemeester Aboutaleb komt donderdagmorgen het boek "50 jaar Euromast" van auteur Cees Zevenbergen in ontvangst nemen.

STER reclame