De ING Bank heeft minder belasting betaald door een groot deel van de centrale inkoop via een Zwiterse vestiging te laten lopen.

De bank heeft een artikel daarover in het Financieel Dagblad bevestigd. Volgens het Europese Hof is de constructie in principe legaal. De belastingdienst onderzoekt of dat bij ING ook het geval was.

Contracten voor IT- en telecomdiensten werden bij een kantoor in Zwitserland ondergebracht. Daarover hoefde geen btw te worden afgedragen, in Nederland had negentien procent moeten worden betaald. Dat scheelde ING zo'n tien miljoen euro per jaar.

Oranje Vanaf dit jaar gaat de centrale inkoop van IT- en telecomdiensten weer vanuit Nederland. Dit besluit had zakelijke redenen, maar volgens ING speelt ook mee dat het concern miljarden euro's aan staatssteun ontvangt. 

Onder medewerkers van ING staat de methode bekend als the Swiss procurement hub. 

Een anonieme bankmedewerker zegt in het FD dat ING sinds 2004 gebruik maakt van de Zwitserlandroute. "Zes jaar geleden moesten opeens grote contracten worden overgezet naar een Zwitserse ING-vestiging. Het is geen ethisch gedrag. De bank is de bedrijfskleur oranje met deze werkwijze eigenlijk niet waard."

STER reclame