Het Huis van Afgevaardigden in de VS heeft ingestemd met het zorgplan van president Obama. Het wetsvoorstel werd met een nipte meerderheid van 219 tegen 212 stemmen aangenomen. 

De hervorming van de Amerikaanse gezondheidszorg is de grootste verandering in de sociale zekerheid in decennia en is een belangrijk onderdeel van het binnenlandse beleid van Obama. De president had veel van zijn tijd en geloofwaardigheid in het plan gestoken.

De Republikeinen zijn fel tegen de hervorming. Niet alleen vinden ze dat de overheid zich zo min mogelijk met gezondheidszorg moet bemoeien, ook gunnen ze Obama de overwinning niet. Geen enkele Republikein stemde voor het plan.

Onverzekerd Vrijwel alle Amerikanen moeten nu een polis afsluiten en de verzekeraars zijn verplicht om alle klanten aan te nemen, op straffe van een boete. Er zijn nu naar schatting 32 miljoen Amerikanen onverzekerd.

Obama deed voor de stemming een laatste oproep aan alle twijfelende Democraten. Hij heeft ze waarschijnlijk overgehaald met de belofte dat geen belastinggeld wordt gebruikt voor abortussen. Desalniettemin stemden nog 34 Democraten tegen het wetsvoorstel.

Overwinning voor bevolking "De hervorming van het zorgstelsel is een overwinning voor de Amerikaanse bevolking. Het gezond verstand heeft gezegevierd", zei president Obama na de stemming.

De uitslag toont volgens Obama aan dat de VS nog steeds in staat is tot grote dingen. Hij prees de afgevaardigden voor hun moed en noemde het geen makkelijke stemming. "De nieuwe wet lost niet alle problemen in de gezondheidszorg op", zei de president,"maar het is wel een belangrijke stap voorwaarts".

Obama zal de wet deze week ondertekenen.

STER reclame