Limburgse ziekenhuizen ruziën voor de rechter over geld

Aangepast

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Op 20 april dient voor de voorzieningenrechter in Maastricht een kort geding van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) tegen de provincie Limburg.

Het AZM, dat zelf geen steun krijgt, wil dat de provincie ook geen financiële steun geeft aan andere ziekenhuizen in Limburg. Het Maastrichtse ziekenhuis vindt dit concurentievervalsing en dreigt al langer met een gang naar de rechter.

Nieuwe regels De provincie heeft in het verleden steun gegeven aan het gloednieuwe Orbis MC in Sittard dat een jaar geleden met veel aplomb werd geopend. Andere ziekenhuizen in Limburg hebben ook voor steun aangeklopt bij de provincie.

Dit zou in de ogen van het AZM om staatssteun gaan die niet zonder meer geoorloofd is. Daarvoor is op zijn minst toestemming nodig van de Europese Commissie.

Veel ziekenhuizen verkeren in financiële problemen. Sinds vorig jaar zijn er nieuwe regels van kracht en staat de rijksoverheid niet meer garant voor de bouwplannen van de ziekenhuizen.

Overgangsregeling Ongeveer tien ziekenhuizen in Nederland zijn zelfs technisch failliet door oplopende kosten bij nieuwbouw of verbouwingen.

Ziekenhuizen moeten hun bouwplannen nu volledig zelf financieren maar de banken geven sinds het begin van de financiële crisis niet of nauwelijks leningen. Ook is de rente bijna onbetaalbaar. Volgens Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen, moet de overheid daarom wel ingrijpen.

Het is voor demissionair minister Klink van Volksgezondheid nu onmogelijk om te werken aan overgangsregeling voor de ziekenhuizen omdat de Tweede Kamer de kwestie na de val van het kabinet controversieel heeft verklaard  In een eerder statium had de Kamer meerdere malen om een regeling gevraagd. 

Lees hier meer over de problemen van de ziekenhuizen in Limburg.

STER Reclame