NOS NieuwsAangepast

Homo-uitspraken generaal VS 'militair onwaardig'

Minister Van Middelkoop van Defensie neemt krachtig afstand van de uitlatingen van de Amerikaanse generaal buiten dienst, John Sheehan. Deze militair zegt dat de val van Srebrenica te wijten is aan de aanwezigheid van homo's in het Nederlandse leger.

Van Middelkoop noemt de uitspraken "schandelijk en een militair onwaardig". "Ik wil er verder geen woord meer aan vuil maken," zo liet de minister in een verklaring weten.

Premier Balkenende noemt de uitspraken "schandalig, onbestaanbaar en beneden alle peil."

John Sheehan kwam met zijn uitspraken op een hoorzitting in Washington over president Obama's plan om homo's die uitkomen voor hun geaardheid, toe te laten in het leger.

Het Nederlandse beleid heeft volgens Sheehan geleid tot een leger dat slecht was voorbereid op een oorlog.

Telefoonpalen "Ik heb het specifiek over toen de Nederlanders Srebrenica moesten beschermen tegen de Serviërs. Dat bataljon was niet op sterkte, slecht geleid en toen de Serviërs de stad binnenvielen, werden de soldaten vastgebonden aan telefoonpalen en de moslims afgevoerd en geëxecuteerd. Dat was het grootste bloedbad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog."

De oud-generaal werd in zijn mening gesterkt na een gesprek met iemand in het Nederlandse leger. Die persoon zou zijn vermoedens hebben bevestigd.

Toen Sheehan werd gevraagd om een naam, zei hij "Hankman Berman". De voormalig chef defensiestaf Henk van Breemen, over wie Sheehan vermoedelijk sprak, ontkent dat hij de officier is die Sheehan bedoelt.

Gestoord "Die man is gewoon gestoord", zegt voorzitter Jan Kleian van de militaire bond ACOM. "Het klinkt hard, maar iets anders kan ik gewoon niet zeggen, want het is volslagen onzin". Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt de uitspraak van Sheehan een "buitengewoon vreemde". "Ik vrees dat dit meer te maken heeft met de discussie in de Verenigde Staten over homoseksualiteit in het leger", aldus Verhagen via zijn Twitter.

Massamoord De Nederlandse ambassadeur in Washington Renee Jones-Bos reageerde verontwaardigd tegenover nieuwszender CNN. "Ik ben het grondig met Sheehan oneens. Ik ben er trots op dat homo's en lesbiennes al decennia openlijk en succesvol in het Nederlandse leger dienen, ook op belangrijke plaatsen, zoals momenteel in Afghanistan."

"De Nederlandse VN-missie in Srebrenica is grondig bestudeerd en geëvalueerd, in binnen- en buitenland. Er is niets in deze verslagen dat enige verband suggereert tussen homo's in het leger en de massamoord op de Bosnische Moslims", aldus Jones-Bos.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl