'Amber Alert te laat ingezet'

time icon Aangepast

Een dag na de verdwijning van Milly Boele vorige week woensdagavond ging er een Amber Alert uit. Volgens de directeur van het alarmeringssysteem Frank Hoen was dat veel te laat. "Wij weten uit ervaring dat een Amber Alert levensreddend kan zijn als het in de eerste uren na een vermissing wordt ingezet".

Hoen wil dat regionale politiekorpsen worden verplicht om direct te bellen met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) als er een verdwijning is. "Daar zitten de experts die kunnen bepalen of er een Amber Alert moet worden gegeven."

Het KLPD wil niet concreet op de zaak ingaan, maar wil wel kijken hoe het systeem beter kan worden ingezet bij verdwijningen.

Hirsch Ballin Ook minister Hirsch Ballin (Justitie) denkt dat vorige week het Amber Alert te laat is gegeven. In de Tweede Kamer zei hij dat naar zijn voorlopige indruk niet voldaan is aan de vereisten van "snel bespreken en snel reageren".

Hij gaat nog met de korpsbeheerder praten over hoe het precies is gegaan. Hirsch Ballin wil dat er een norm komt, waarbinnen moet worden gereageerd; hij denkt daarbij aan twee uur.

Ambert Alert stuurt niet alleen waarschuwingen per sms, maar ook via e-mail, beeldkranten en via het vriendennetwerk Hyves op internet.

STER Reclame