"We zullen de komende jaren dus de tering naar de nering moeten zetten en dat betekent dat de overheid veel minder moet uitgeven dan nu." Dat zei minister van Financiën De Jager vanuit Brussel over de nieuwste economiecijfers van het Centraal Planbureau.

"Vandaag laat het CPB zien hoe serieus de problemen met de overheidsfinanciën zijn. De balans tussen inkomsten en uitgaven is door de crisis langdurig verstoord. Als we zo doorgaan geven we veel meer uit dan we binnenkrijgen", zei hij.

Volgens De Jager trekt de overheid nu een te grote broek aan. "Burgers en bedrijven kunnen dat niet meer opbrengen via belastingen. Daarom zal de overheid kleiner moeten worden", zegt de minister. Regeringspartij CDA vindt dat fikse bezuinigingen nodig zijn, en in een hoger tempo dan de tien tot vijftien jaar waar de PvdA aan denkt.

Lastenverhoging Ook minister Van der Hoeven van Economische Zaken vindt dat de cijfers bezuinigingen rechtvaardigen. Ze vindt ook dat de CPB-berekeningen laten zien dat de crisisaanpak van het kabinet erger heeft kunnen voorkomen.

"De economie lijkt ook weer wat op adem te komen. Tegelijk laat het CPB zien dat er nog grote uitdagingen voor ons liggen. Als we hier de komende jaren niets mee doen is onze economie slechter af."

Van der Hoeven denkt dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. "Een keuze bijvoorbeeld tussen het terugdringen van de omvang van de overheid of het doorschuiven van de kosten naar burgers en bedrijven. Het zal een mix van beide worden. De kracht van onze economie moet daarbij voorop staan. Daarom moeten we heel voorzichtig zijn met lastenverhoging."

Strijd De PvdA zegt de strijd aan te willen gaan met partijen die door te hard te bezuinigen de werkloosheid laten oplopen. De SP wil de bezuiningen beperken tot 10 miljard. De VVD wil juist inzetten op meer. 

STER reclame