NOS NieuwsAangepast

Kroongetuige zet proces op scherp

Kroongetuige Peter la S. weigert nog iets te zeggen in het liquidatieproces, over de moorden in de Amsterdamse onderwereld.

Hij voelt zich "voorgelogen, bedrogen, gemanipuleerd, geïntimideerd en bedreigd" door het Team Getuigenbescherming van justitie.

Onderzoek Hij zegt dat hij is afgeluisterd toen hij met zijn advocaten besprak welke voorwaarden hij zou stellen aan de kroongetuige-deal. Het Openbaar Ministerie wist zo welke eisen La S. had. Dat maakt de deal ongeldig, zegt La S.

De kroongetuige vindt dat hij door het OM is voorgelogen en weigert nog langer verklaringen af te leggen. Hij wil dat de rechtbank eerst onderzoek doet naar de manier waarop de afspraak tot stand is gekomen.

Vorig jaar mei kondigde La S. ook al aan dat hij geen verklaringen meer wilde afleggen. Hij had toen geen vertrouwen meer in het politieteam dat zijn bescherming regelde. Hij eiste verbeteringen. Het proces werd toen korte tijd stilgelegd.

Bewijs In het liquidatieproces, ook bekend onder de naam Passage, staan elf verdachten, tien mannen en één vrouw, terecht voor betrokkenheid bij één of meer liquidaties en voorbereidingen voor moordaanslagen.

Het bewijs van het OM berust voor een belangrijk deel op de verklaringen van Peter la S.

La S. heeft toegegeven dat hij zelf bij de moord op vastgoedhandelaar Kees Houtman betrokken was, maar ontkent andere levensdelicten te hebben gepleegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl