De partij van de Franse president Sarkozy heeft een forse nederlaag moeten incasseren bij regionale verkiezingen. De socialisten zijn landelijk gezien de grootste partij geworden en haalden bijna dertig procent van de stemmen.

De UMP van Sarkozy haalde 26 procent en dat was nog minder dan opiniepeilingen hadden voorspeld. Volgens de socialistische leider Aubry hebben de Fransen zich uitgesproken "tegen het oneerlijke en inefficiënte beleid" van Sarkozy.

De werkloosheid in Frankrijk is opgelopen tot tien procent. Ook maken veel Fransen zich zorgen over de veiligheid op straat.

Corsica Opmerkelijk was het succes van het extreemrechtse Front National, dat bijna elf procent van de stemmen haalde. Volgende week is de tweede ronde van de regionale verkiezingen. De socialisten hadden al de meerderheid in 24 van de 26 regio's, en hopen volgende week ook Corsica en de Elzas binnen te slepen.

Ruim 44 miljoen Fransen konden kun stem uitbrengen voor de parlementen van de regio's. Die zijn in Frankrijk de bestuurslaag tussen de departementen en de nationale staat. 

 

STER reclame