PvdA grootste partij in peiling

Aangepast

De Partij van de Arbeid is na het vertrek van Wouter Bos en het aangekondigde lijsttrekkerschap van Job Cohen gegroeid in de peiling. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, kan de partij volgens opiniepeiler Maurice de Hond rekenen op 27 zetels (pdf), drie meer dan vorige week.

De PvdA is in drie weken tijd twaalf zetels gegroeid in de peilingen.

De sociaal-democraten stoten daarmee de PVV van de eerste plaats, die partij stond in de vorige peiling nog aan kop met 27 zetels. De partij van Wilders haalt nu een zetel minder. Het CDA volgt op de derde plaats met 25 zetels, een meer dan de vorige keer.

Volgens De Hond haalt de PvdA vooral stemmen weg bij de SP, D66 en GroenLinks. Die partijen halen nu respectievelijk tien, achttien en twaalf zetels. De VVD wint een zetel en staat nu op twintig.

Werkbare coalitie? Met deze nieuwe zetelverdeling is er slechts één coalitie van drie partijen mogelijk die een meerderheid in de Tweede Kamer krijgt: een combinatie van PvdA, PVV en CDA. Die kan bogen op een krappe meerderheid van 78 zetels.

De kans op zo'n coalitie is uitermate klein. Al was het maar omdat kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA Job Cohen zegt dat samenwerking met de PVV "ondenkbaar" is. Ook hebben PvdA en CDA al aangegeven liever niet opnieuw met elkaar in een kabinet te zitten, na de crisis van begin dit jaar.

Tekort Een combinatie over links, PvdA/SP/GroenLinks/D66 komt acht zetels tekort voor een meerderheid. Over rechts, PVV/CDA/VVD, haalt vier zetels meer, maar nog altijd te weinig.

De peiling van De Hond wordt gehouden via internet onder 2500 mensen. De peildagen waren vrijdag en zaterdag.

PartijZetels Tweede KamerPeiling 7 maartPeiling 14 maartCDA412425PvdA332427SP251210VVD221920PVV92726GroenLinks71312ChristenUnie677D6631918SGP222PvdD222ToN-11

STER Reclame