De beoogde nieuwe PvdA-leider Cohen is voorstander van linkse samenwerking. "Hoe progressiever, hoe liever", zei hij tegen de NOS op de vraag welke coalitie hem voor ogen staat. Cohen vond het nog te vroeg om er verder inhoudelijk op in te gaan.

Toch is Cohens uitspraak opmerkelijk. Zijn voorganger Wouter Bos hield zich, zeker in campagnetijd, altijd op de vlakte over linkse samenwerking.

De nieuwe fractieleider van de SP, Emile Roemer, wil na de verkiezingen ook een zo progressief mogelijk kabinet. Op een partijraad in Amersfoort zei hij dat hij daarover zo snel mogelijk om de tafel wil met Cohen en met Femke Halsema van GroenLinks.

De SP vergaderde in Amersfoort over de raadsverkiezingen en de kandidatenlijst voor de verkiezingen. De afwezige Agnes Kant kreeg een ovatie van de SP'ers.

Roemer werd in Amersfoort uitgeroepen tot de lijsttrekker van de SP bij de verkiezingen op 9 juni. "Ik doe vandaag deze oproep aan Cohen: kies niet voor het retrobeleid van rechts, maar voor het lef van links."

Het was de eerste keer dat Roemer zijn partij toesprak in zijn nieuwe functie. De SP vergaderde in Amersfoort over de raadsverkiezingen, Roemer en het vertrek van Agnes Kant.

STER reclame