NOS NieuwsAangepast

Job Cohen, droomopvolger van Bos

Een verbinder, een wijs man, een ervaren politicus en bestuurder, een droomopvolger.

Sinds de naam van Job Cohen is gevallen als opvolger van PvdA-partijleider Bos, klinkt het ene superlatief na het andere.

Cohen (62) is een oude rot binnen de PvdA. Hij is sinds 1967 lid van de partij. Hij was onder meer staatssecretaris voor het hoger onderwijs en Eerste Kamerlid voor de PvdA.

Asielzoekers Als staatssecretaris voor vreemdelingen- en asielbeleid weet hij een strengere Vreemdelingenwet door het parlement te loodsen. Die leidde tot een afname van het aantal asielzoekers.

Bij de verkiezingen van januari 2003 schuift Bos hem naar voren als PvdA-kandidaat voor het premierschap, maar de PvdA belandt na de verkiezingen, ondanks een verkiezingszege, in de oppositiebankjes.

Burgemeester In 2001 wordt Cohen burgemeester van Amsterdam. Bij zijn aantreden zegt hij dat het zijn ambitie is de boel een beetje bij elkaar te houden. Die opmerking wordt zowel door voor- als tegenstanders nog regelmatig aangehaald.

Job Cohen is 62 jaar. Hij is op 18 oktober 1947 geboren in Haarlem. Zijn echtgenote heeft multiple sclerose en zit in een rolstoel. Hij weigerde in 1994 de functie van minister van Onderwijs, omdat hij haar wilde bijstaan.

Het echtpaar Cohen heeft twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl