NOS NieuwsAangepast

Hans van Mierlo overleden

Gisterenavond is op 78-jarige leeftijd D66-politicus Hans van Mierlo overleden. Van Mierlo was eind 1966 de grote kracht achter de oprichting van de partij waarvan hij jarenlang het gezicht was.

Nederland leerde Van Mierlo kennen als een jonge vernieuwer in een verzuild Nederland, hij nam in 1998 afscheid als staatsman.

Ongekend Het politieke bloed begon te kriebelen toen Van Mierlo in de jaren zestig chef was van de opiniepagina van het Algemeen Handelsblad in het toen roerige Amsterdam.

Als voorzitter van het initiatiefcomité had hij een groot aandeel in de oprichting van Democraten '66. De nieuwe partij en Van Mierlo voerden een verkiezingscampagne die voor die tijd Amerikaanse trekken had.

In 1967 kwam Van Mierlo met zes partijgenoten in de Tweede Kamer. Zeven zetels voor een nieuwe partij was ongekend, want tot dan toe veranderde er nauwelijks iets in de Haagse krachtsverhoudingen.

Opleving De progressief-liberale partij wilde een steen in de politieke vijver zijn en was dat ook. D66 viel op met standpunten over geestelijke vrijheid, individuele ontplooiing en democratisering. Thema was onder meer afschaffing van de monarchie.

Halverwege de jaren zeventig belandde D66 in een crisis en was op sterven na dood. De partij nam toen deel aan de regering Den Uyl, maar verloor een groot deel van zijn aanhang.

Van Mierlo nam afscheid als politiek leider, Jan Terlouw werd zijn opvolger.

Verdubbelen D66 profileerde zich onder Terlouw als het 'redelijke alternatief', waarmee de partij een opleving doormaakte. Lang duurde dit niet.

Van Mierlo was niet alleen oprichter, maar ook redder van D66. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 1986 keerde hij terug als lijsttrekker. De partij kreeg twaalf zetels, onder zijn leiding verdubbelde dat aantal in 1994.

D66 verzilverde dat met deelname aan een kabinet met PvdA en VVD, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zonder christen-democraten.

Connie Palmen In de paarse coalitie kon D66 enkele standpunten realiseren die altijd door het CDA werden tegengehouden, zoals het homohuwelijk, donorregistratie en ruimere openingstijden van winkels. Van Mierlo was vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken in dit eerste kabinet Kok.

Na de verkiezingen van 1998 vertrok hij uit de actieve politiek. Als politiek leider werd hij opgevolgd door Els Borst. Vanaf dat moment was Van Mierlo minister van staat.

Van Mierlo trouwde drie keer. Hij had een zoon uit zijn eerste huwelijk en twee dochters uit het tweede. Sinds 1999 had hij een relatie met de schrijfster Connie Palmen. Afgelopen november trouwden Van Mierlo en Palmen.

Lees hier reacties op het overlijden van Hans van Mierlo

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl