De Mexicaanse telecom-ondernemer Carlos Slim is de rijkste persoon ter wereld. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het blad Forbes. Hij laat daarmee Microsoft-oprichter Bill Gates achter zich.

De 70-jarige Slim heeft een geschat vermogen van $53,5 miljard, een half miljard meer dan Gates. Hij verdiende zijn fortuin mede door falende overheidsbedrijven op te kopen, te herstructureren en met veel winst door te verkopen. Zijn telecombedrijf Telmex heeft tachtig procent van de Mexicaanse telefoonmarkt in handen en is de belangrijkste internetprovider van het land.

Van de crisis heeft Slim weinig last gehad, laat een woordvoerder weten. "Hij is blijven investeren en dat betaalt zich nu uit." Het fortuin van Slim groeide het afgelopen jaar met 18,5 miljard dollar.

Ontwikkelingslanden Het is voor het eerst dat de Forbes-lijst wordt geleid door een miljardair uit een ontwikkelingsland en voor het eerst sinds 1994 dat geen Amerikaan op nummer één staat. Volgens Forbes toont de lijst dat ontwikkelingslanden steeds rijker worden. Naast Slim staan er in de Top 10 ook twee rijken uit India en een uit Brazilië.

Opvallend is dat ook Azië steeds beter vertegenwoordigd is in de lijst: er zijn 234 Aziatische miljardairs tegen 248 Europese. Van de 79 nieuwkomers in de lijst komen er 62 uit het Verre Oosten.

New York blijft de thuishaven voor de meeste ultra-rijken, 60 in totaal, gevolgd door Moskou (50) en Londen (32).

Filantropisch Warren Buffet staat op de derde plaats met $47 miljard. Het aantal miljardairs is toegenomen van 793 vorig jaar naar 1011 dit jaar. Samen hebben ze een geschat vermogen van $3600 miljard.

De hoogste Nederlander op de lijst is Charlene de Carvalho-Heineken op plaats 103 met een geschat vermogen van $7 miljard.

Forbes stelt dat Bill Gates dit jaar zijn koppositie heeft moeten afstaan omdat hij zo veel geld steekt in zijn filantropische activiteiten. "Als hij erop gebrand was bovenaan te blijven staan, had hij daar minder geld voor moeten uittrekken."

STER reclame