Alle stemmen die vorige week in Rotterdam zijn uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen worden definitief herteld. Dat heeft de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven besloten. Eerder vandaag had de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb dat al geadviseerd.

Aboutaleb zegt het besluit te hebben genomen omdat drie deelgemeenten al op eigen houtje waren begonnen met een hertelling. "Dat kan de indruk wekken dat de stembusuitslag niet definitief goed vaststaat. Met dat beeld wil ik afrekenen", aldus de burgervader.

Een onafhankelijk orgaan gaat toezicht houden op de hertellingen, die worden gedaan door ambtenaren die vorige week niet betrokken waren bij het tellen van de stemmen. Ook moet de hertelling zichtbaar zijn voor het publiek, bijvoorbeeld door middel van webcams.

Veel kritiek Sinds de verkiezingen van vorige week woensdag kwam er veel kritiek op de gang van zaken bij een aantal stembureaus in Rotterdam. Zo zouden er soms twee personen in een stemhokje hebben gestaan.

Gisteren bekende een Rotterdammer dat hij twee keer heeft gestemd nadat hij drie aan hem geadresseerde stempassen had ontvangen. Ook twijfelde de lijsttrekker van Leefbaar Rotterdam, Marco Pastors, aan de geldigheid van sommige volmachten die waren gebruikt.

Aboutaleb noemde de problemen vorige week nog te klein voor een complete hertelling. Vrijdag keurde hij de verkiezingsuitslag daarom goed.

Nek-aan-nekrace De verkiezingen in Rotterdam waren een nek-aan-nekrace tussen de PvdA en Leefbaar Rotterdam. Bij de eerste telling kreeg de PvdA ruim 600 stemmen meer dan de Leefbaren. De twee partijen kregen elk veertien zetels toebedeeld.

Aboutaleb zegt geen enkele aanwijzing te hebben dat een hertelling een significante invloed zal hebben op die uitslag. "Maar mocht het door de hertelling toch nog iets verschuiven, dan is dat iets dat we onder ogen moeten zien."

Oproep oud-burgemeesters Onder anderen de oud-burgemeesters Bram Peper en Ivo Opstelten drongen aan op een hertelling. "Het gaat om het vertrouwen dat de kiezer in het stemproces moet hebben", stelden de twee.

Aboutaleb zegt zich in zijn beslissing niet te hebben laten leiden door het oordeel van zijn voorgangers.

Evalueren Staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken heeft besloten de gang van zaken rond de gemeenteraadsverkiezingen eerder te evalueren dan ze van plan was. Ze wilde eigenlijk wachten tot na de Kamerverkiezingen van juni, maar na alle klachten van de afgelopen week vindt ze dat te laat.

Ze heeft tot nu niet de indruk dat er sprake is van grote onregelmatigheden, maar ze denkt wel dat er veel dingen niet goed zijn gegaan.

STER reclame