Het wordt steeds moeilijker voor criminelen om aan grondstoffen voor de productie van xtc te komen. Dat zegt het Landelijk Parket tegenover de NOS.

Dat komt vooral door het opdrogen van de grondstoffenstroom vanuit China. Nederland is dan ook niet meer de grootste xtc-producent. Die rol is vermoedelijk overgenomen door Canada.

Minder productie "Het is al een tijd geleden dat we een xtc-laboratorium hebben ontdekt. Dat is voor ons een indicatie dat er minder wordt geproduceerd", zegt landelijk officier synthetische drugs Cees van Spierenburg.

China, lange tijd hofleverancier van de grondstoffen voor xtc, heeft sinds eind 2008 de productie en export van de zogenoemde PMK's flink gereduceerd.

Nadelen  Dat er in Nederland minder xtc wordt geproduceerd wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een succes in de strijd tegen drugs. Maar er zijn ook nadelige gevolgen: dealers gaan andere stoffen verkopen, die een groter gevaar vormen voor de gezondheid, zoals het geneesmiddel mCPP.

Volgens August de Loor van het Adviesbureau Drugs in Amsterdam is er afgelopen zomer inderdaad een hausse van pillen met mCPP geweest, maar is het gebruik ervan nu weer genormaliseerd.

Grens Volgens hem is op straat niet te merken dat er minder wordt geproduceerd. "De prijs is niet gestegen, de verscheidenheid van het aantal pillen is niet gedaald en er worden ook niet meer xtc-pillen bij de grens ontdekt."

STER reclame