NOS NieuwsAangepast

Aantal internettaps stijgt fors

Het aantal internettaps is de laatste jaren fors gestegen. Dat is af te leiden uit cijfers van de Nationale Beheersorganisatie Internet Providers (NBIP).

In 2009 werden 8920 dagen aan internetverkeer afgetapt door het NBIP, in opdracht van de aangesloten internetproviders. Het aantal afgeluisterde dagen was zeven maal zo groot als in 2005. De providers tappen op verzoek van politie-organisatie KLPD en de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.

Het NBIP verzorgt de taps voor tachtig internetproviders. Zij bedienen anderhalf miljoen klanten, zo'n 10% van de markt. Vanwege de hoge kosten van het aftappen hebben zij zich gebundeld in het NBIP.

De aftapcijfers van de internetaanbieders die de andere 90% van de markt bedienen, zijn niet bekend. Maar volgens volgens NBIP-voorzitter Alex Bik vertonen zij dezelfde stijgende lijn. Hij zegt dat de cijfers van het NBIP over het aftappen daarom met tien zijn te vermenigvuldigen. Dat zou betekenen dat in Nederland vorig jaar ruim 89.000 'tapdagen' heeft gekend.

Tapdag Tijdens een tapdag wordt gedurende een hele dag een internetverbinding afgeluisterd. Dat betekent dat de inhoud van alle chatgesprekken, telefoongesprekken via de internetverbinding, bijdragen aan internetfora, videogesprekken en downloads wordt geregistreerd en doorgegeven.

Bik: "Waarschijnlijk wordt door bijvoorbeeld UPC, KPN, T-Mobile en Vodafone, dus zeg maar de internetaanbieders die de andere 90% van de klanten hebben, relatief meer afgetapt dan wij al doen. Het is voor criminelen natuurlijk aantrekkelijker om bij een grote provider te zitten waar niemand je kent, dan bij een van de naar verhouding kleine klanten die wij hebben."

Het officiële aantal internettaps is nu dus nog onbekend, maar vanaf begin dit jaar wordt het aantal taps geregistreerd door de KLPD. Deze cijfers zullen periodiek bekend worden gemaakt. Dit gebeurt al bij telefoontaps. Uit die cijfers blijkt dat Nederland wereldwijd koploper is in het aftappen van telefoons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl