EU presenteert ambitieus tienjarenplan

Aangepast

De Europese economie moet de komende tien jaar slimmer, groener en krachtiger worden om te kunnen concurreren met de rest van de wereld. Dat staat in het plan Europa 2020 dat in Brussel is gepresenteerd door de president van de Europese Commissie, Manuel Barroso.

Het plan heeft tot doel in vijf gebieden verbeteringen tot stand te brengen: investeringen in onderzoek en ontwikkeling, groei en efficiëntie op het gebied van energie, de coördinatie van beleid over klimaatverandering en handel, en doelen op het gebied van werkgelegenheid. Hierdoor moet Europa "weer concurrerend worden op het wereldtoneel", stelt Barroso.

Doelen Het percentage mensen dat werkt moet omhoog van 69 procent naar 75 procent, stelt het plan. De investeringen in onderzoek en ontwikkeling moeten stijgen van 1,9 procent naar 3 procent. De energieconsumptie in de EU moet met een vijfde naar beneden, terwijl het aandeel schone energie met 20 procent stijgt. En het aantal Europeanen dat in armoede leeft, moet dalen met een kwart, wat betekent dat 20 miljoen mensen aan de goede kant van de armoedegrens terechtkomen.

Volgens Barroso zijn de doelen voor 2020 ambitieus, maar haalbaar. Het plan moet nog worden ondertekend door alle lidstaten. Vooral de landen met de grootste economieën kunnen daarbij dwarsliggen. Zij zullen het grootste deel van het pakket op hun schouders moeten nemen.  

Barroso zegt dat het plan moet voorkomen dat de 27 landen van de EU onderling al te zeer afwijken in economische groei en het percentage mensen dat werkt. "We zijn meer dan ooit van elkaar afhankelijk. We hebben nu, meer dan ooit, behoefte aan economische samenwerking."

Het nieuwe tienjarenplan volgt een soortgelijk plan waarvan de meeste doelen niet zijn gehaald.

STER Reclame