NOS NieuwsAangepast

Uniek fossiel bewijst dat slangen dino's aten

Een bijzondere vondst in India bewijst dat prehistorische slangen jonge dinosauriërs aten. Amerikaanse en Indiase wetenschappers hebben een nest met dinosauruseieren gevonden dat werd aangevallen door een slang. Door toeval werden roofdier en prooi zo'n 67 miljoen jaar geleden samen bewaard.

Het wetenschappelijk magazine PLoS Biology publiceert vandaag over het unieke fossiel.

Het nest werd al in 1987 gevonden door een Indiase paleontoloog, maar hij wist niet wat hij moest maken van de vreemde combinatie van botten en eierschalen. Pas in 2001 realiseerde een bezoekende Amerikaanse onderzoeker wat hij precies in handen had.

"Ik zag de karakteristieke ruggewervels van een slang bij die dino-eieren en -botten en wist dat het een bijzonder exemplaar was." Na negen jaar verdere studie presenteren ze nu het resultaat.

Bedolven In de reconstructie van de wetenschappers krult de 3,5 meter lange slang zich om een van de eieren in het nest. Een tweede ei is net uitgekomen en een kleine dino probeert zich uit de voeten te maken.

De wetenschappers speculeren dat het uitkomen van het ei de aandacht van de slang heeft getrokken. Het nest lag verstopt onder het zand, maar de bewegingen van het pas uitgekomen jong moeten zijn opgevallen.

Een aardverschuiving, misschien veroorzaakt door een windvlaag, bedolf de slang, de eieren en het jong.

Snel te groot De vondst biedt nieuw inzicht in het eetpratroon van de prehistorische slangen. Overigens zullen die niet lang hebben kunnen genieten van een sappige sauropod: binnen een jaar waren de jongen te groot om zich nog iets van de slang aan te trekken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl