Amsterdamse metro veiliger door ov-chipkaart

Aangepast

Door de invoering van de ov-chipkaart is in Amsterdam het aantal geweldsincidenten flink gedaald. Dat zegt het Gemeentelijk Vervoersbedrijf.

Vorig jaar augustus werd de strippenkaart in de Amsterdamse metro afgeschaft. Reizigers kunnen alleen nog naar binnen met de chipkaart. Sindsdien is het aantal ernstige geweldsincidenten met bijna veertig procent gedaald. Dat komt vooral doordat het aantal zwartrijders is gedaald, van veertien naar vier procent.

Waterdicht Zwartrijders zijn volgens het GVB voor een groot deel verantwoordelijk voor de agressie in het openbaar vervoer. Ze springen over de toegangspoortjes, lopen snel achter andere reizigers aan of trappen het tourniquet in.

Toch is het systeem niet helemaal waterdicht, want vier procent van de reizigers weet zonder vervoersbewijs langs de poortjes te komen. Het GVB denkt dat dat zulke mensen niet tegen te houden zijn.

De verwachting is dat de ov-chipkaart vooral in de trein en metro veel effect kan hebben op de veiligheid. Anders dan bussen of trams kunnen die echt worden afgesloten door poortjes.

STER Reclame