President Sarkozy wil onderzoek naar de conditie van de Franse dijken. Tijdens de zware storm vielen bij de kustplaats L'Aiguillon-sur-Mer veel doden door een dijkdoorbraak: 29.

De Franse president Sarkozy heeft de zwaarst getroffen kustplaatsen bezocht en drie miljoen euro aan noodhulp toegezegd. Ook werd de zware storm uitgeroepen tot nationale ramp. Op die manier kunnen er noodgelden worden vrijgemaakt voor de wederopbouw van getroffen gebieden.

De zeewering in L'Aiguillon-sur-Mer stamt uit de tijd van Napoleon en zou slecht onderhouden zijn. Volgens critici zijn er nog veel meer dijken die bij een volgende zware storm kunnen bezwijken.

Xynthia De storm Xynthia gisteren kostte in Frankrijk 51 mensen het leven. Acht mensen worden nog vermist. Duizenden Fransen zijn dakloos geworden en een miljoen huizen zitten zonder stroom.

Sommige inwoners van laaggelegen gebieden vluchtten in paniek heuvels op. Premier Fillon noemt die mensen een eerste prioriteit. "We moeten ervoor zorgen dat alle daklozen veilig zijn, dat iedereen die wordt bedreigd door het hoge water veilig is."

Lang wachten Sommige mensen in het zwaar getroffen L'Aguillon sur Mer hebben maar liefst acht uur op hulp moeten wachten. "Het water in een kwartier tijd tot ongeveer 2.5 meter gestegen. Veel mensen zijn hierdoor verrast", vertelt correspondent Saskia Dekkers.  Ook werden mensen geraakt door rondvliegend puin en vallende bomen

Het zoeken naar vermisten is volgens de correspondent een lastige klus omdat op veel plaatsen de luiken van de huizen dicht zijn. "Het is er donker, je kunt je voorstellen dat het zoeken niet makkelijk is."

Weeralarm Door de storm viel de elektriciteit uit bij meer dan een miljoen huishoudens. Vijf departementen kondigden een groot weeralarm af. Het was nog maar de tweede keer dat dat gebeurde sinds het alarm werd ingevoerd in 2001.

Xynthia raasde gisteren met orkaankracht over delen van Frankrijk, Spanje, Portugal, België en Duitsland en kostte aan zeker 62 mensen het leven. De slachtoffers verdronken vooral door snel opkomend water.

In Nederland richtte de storm in het zuiden van ons land voor in totaal 23 miljoen euro schade aan. 

 

STER reclame