Karadzic: zaak Bosnische Serviërs gerechtvaardigd

Aangepast op

"Onze zaak is gerechtvaardigd en heilig." Tot die tussenconclusie kwam oud-president Karadzic van de Bosnische Serviërs in zijn openingsverklaring tegenover het Joegoslavië-tribunaal.

Het tribunaal in Den Haag hervatte vandaag het proces tegen Karadzic. De oud-president staat terecht voor oorlogsmisdaden en genocide tijdens de Bosnische oorlog, in de eerste helft van de jaren negentig.

Srebrenica Een belangrijke beschuldiging in de aanklacht tegen Karadzic is het aanzetten tot massamoord op ongeveer 8000 moslim mannen en jongens in de enclave Srebrenica. In juli 1995 werden de Nederlandse VN-militairen die de moslims moesten beschermen, verslagen door Bosnisch Servische troepen.

De mannen en jongens werden daarop van de vrouwen gescheiden en vermoord. Het was het grootste bloedbad in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Karadzic zei vorig jaar in een interview dat het ingrijpen in Srebrenica noodzakelijk was.

De Bosnische Serviërs hebben tijdens de Bosnische oorlog gehandeld uit zelfverdediging tegenover een harde kern van moslims, zei Karadzic. "Zij wilden islamitisch fundamentalisme en ze wilden dat al vanaf 1991."

Advocaat toegewezen Het proces heeft maanden stilgelegen. Karadzic vond dat hij te weinig tijd had om zich voor te bereiden en het dossier van ruim 1,5 miljoen pagina's te lezen. Uit protest boycotte hij de rechtszaak.

Het tribunaal heeft een Britse advocaat aangewezen om Karadzic te verdedigen als hij opnieuw niet naar de rechtszaal wil komen.

Karadzic heeft twee dagen de tijd voor zijn openingsverklaring.