FNV:CSU breekt schoonmakersstaking

time icon Aangepast

De vakbonden hebben schoonmaakbedrijf CSU gesommeerd de schoonmakersstaking niet langer te breken. Station Amsterdam Centraal was donderdagavond nog vuil; de volgende ochtend was het schoon.

Volgens FNV Bondgenoten heeft CSU niet-stakende werknemers, onder meer uit andere delen van het land, ingezet.

Als CSU niet stopt met de stakingsbreking, zijn alle toegestane vervolgstappen mogelijk, zegt de FNV. Een gang naar de rechter sluit de FNV niet uit.

Afval meenemen Het schoonmaakbedrijf ontkent het breken van de staking en zegt juist alles te doen om het te voorkomen.

Een woordvoerder van de NS zegt dat CSU haar zorgplicht uitvoert. "Wij willen niet dat mensen de nek breken over het afval en dat we dan claims krijgen."

De spoorvervoerder roept reizigers op om te helpen de trein schoon te houden: "Neem je afval mee uit de trein als de prullenbak vol zitten."

Nieuwe cao Op verschillende plaatsen in het land voeren schoonmakers actie voor een nieuwe cao. Ze vragen onder meer om een loonsverhoging van drie procent, betere vakopleidingen en een reiskostenvergoeding.

Ze doen dat vooral bij de grotere opdrachtgevers. De komende weken zullen de staking uitgebreid worden naar meer plaatsen in het land. Vanaf 9 maart zal er ook op Schiphol gestaakt worden.

STER Reclame