NOS NieuwsAangepast

'Groen' scoort bij lokale verkiezingen

'Groen' scoort in de partijprogramma's van de lokale politiek. In ruim 85 procent van alle programma's is een hoofdstuk over groen opgenomen. De meeste partijen zien een rol voor de burger weggelegd als het gaat om beheer en behoud van natuur in de gemeente en zijn voorstander van 'groene vernieuwingen', zoals begroeide daken en gevels.

Dat blijkt uit een analyse die onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit heeft gemaakt van ruim 250 partijprogramma's. Alterra bekeek alle partijprogramma's in zeventien steden. Behalve de vier grote steden waren dat Alkmaar, Amersfoort, Arnhem, Deventer, Dordrecht, Eindhoven, Enschede, Groningen, Heerlen, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen en Zaanstad.

Volgens Alterra hebben ook de partijen die tot nu toe weinig aandacht hadden voor natuur en milieu, het onderwerp op lokaal niveau inmiddels "stevig omarmd."

Grote verschillen Maar er zijn wel grote verschillen, zelfs binnen dezelfde partij. "Groen komt in het VVD-programma voor Amsterdam zeer uitgebreid aan de orde, terwijl dezelfde partij in Dordrecht het thema niet één keer noemt", zegt onderzoeker Peter Visschedijk.

De VVD is nog steeds de partij die het minste aandacht heeft voor groen, op de voet gevolgd door SP en ChristenUnie. Het onderwerp krijgt van D66, PvdA en CDA ongeveer evenveel aandacht. GroenLinks scoort bijna vanzelfsprekend het hoogst. Het maakt volgens Alterra nauwelijks verschil om welke stad het gaat en waar die in Nederland ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl