NOS NieuwsAangepast

Lokale politici vrezen 'LPF-toestanden'

Door NOS Net redacteur Bas de Vries

Lokale politici zijn bang dat de val van het kabinet een negatief effect heeft op het imago van de politiek als geheel. Op campagne dit weekeinde voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, proefden zij veel onbegrip en boosheid over de crisis in Den Haag.

De vrees voor instabiliteit en terugkeer van 'LPF-toestanden' lijkt het grootst bij de achterban van het CDA en vooral de ChristenUnie. "Er is veel teleurstelling omdat dit het aanzien van de politiek schaadt", zegt Aldrik Dijkstra, CU-fractievoorzitter in Hilversum. "En er wordt verwacht dat dit voor veel mensen een reden is om helemaal niet meer te gaan stemmen. Vanuit de gedachte: 't is een zooitje, één pot nat."

KansNOS Net legde gisteren en vandaag via internet het oor te luisteren bij gemeenteraadsleden van Tholen tot Haren in Groningen. Uit de ongeveer 70 reacties blijkt dat PvdA'ers verreweg het meeste begrip hebben voor de breuk van vrijdagnacht. Barry Braeken, lijsttrekker in Heerlen: "Mensen die twijfelden tussen PvdA, SP en D66 willen ons nu weer een kans geven, merk je bij onze markt- en straatacties."

PvdA-wethouder Jop Fackeldey in Lelystad klinkt al even optimistisch: "Ik hoop nu weer een beetje de oude, fanatieke Wouter Bos terug te zien, niet geremd door kabinetsdeelname en bestuurlijke redelijkheid."

Cursus deemoedigheid Ook bij de andere partijen schaart de achterban zich nadrukkelijk achter de eigen leider in reactie op de crisis. Inclusief het CDA, al is er bij sommige lokale CDA'ers wel enige voorzichtige kritiek te vinden op de rol van premier Balkenende.

Zoals bij Klaas Neutel, fractievoorzitter van het CDA in Meppel. "Mijn achterban vindt dat men in Den Haag stom bezig is. De vertegenwoordigers van mijn partij en nog veel meer de PvdA. Wouter Bos heeft bewezen een slecht staatsman te zijn. Maar Balkenende kan na een cursus deemoedigheid gewoon lijsttrekker worden." Een enkeling gaat verder. Voorzitter CDA Schiedam Marijke Ruseler: "Ik denk dat JP niet meer moet kiezen om weer lijsttrekker te worden. Dit is het zoveelste kabinet onder zijn leiding dat de rit niet heeft uitgezeten."

Overschaduwen De oppositiepartijen hopen op 3 maart juist te profiteren bij de val van het kabinet. "Ik denk dat de crisis gunstig uitpakt voor de niet-regeringspartijen bij de raadsverkiezingen", zegt Ruud Gebel, aanvoerder van de VVD in Alphen aan de Rijn. "En de lokale partijen zouden wel eens de dupe kunnen worden van het feit dat de landelijke politiek thans de gemeentepolitiek nog meer overschaduwt dan normaal al gebeurt."

NOS Net is een internetproject waar mensen hun ervaringen, observaties of kennis delen met de NOS.

Wilt u ook reageren? Klik dan hier.

Klik op het logo van de partijen voor meer reacties uit de achterban

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl