De FIFA is bezorgd dat deelnemers aan het komende WK in Zuid-Afrika inheemse medicijnen gebruiken. Plantaardige middelen die stimulerend werken of genezing bevorderen, kunnen spelers een oneerlijk voordeel geven, zegt de FIFA.

Volgens de FIFA is er weinig bekend over de werking van die medicijnen. De voorzitter van het medisch comité van de FIFA, Michel D'Hooge, zegt dat hij niet bekend is met de namen van alle stimulerende planten. "Dat kan nog wel eens een flinke uitdaging worden voor het voetbal, want we willen leven in een voetbalwereld zonder doping."

De teamarts van Zuid-Afrika zegt te weten dat er in landen als Ghana planten zijn met dezelfde werking als steroïden, maar die op geen enkele dopinglijst staan.

De teamarts van Kameroen zegt dat hij zijn spelers adviseert geen middeltjes van medicijnmannen te nemen, maar of iedereen dat naleeft, weet hij niet.

Volgens D'Hooge kan de 22 miljoen euro die jaarlijks wordt besteed aan de 33.000 dopingtests beter worden gebruikt voor jeugdeducatie omdat er ieder jaar slechts tien positieve resultaten zijn.

STER reclame