NOS NieuwsAangepast

Het kabinet is gevallen. Wat nu?

Wat gaat er gebeuren nu het kabinet Balkenende IV is gevallen? Wie gaat ons land regeren? Wanneer mogen we weer naar de stembus en wat gebeurt er nu met de missie in Afghanistan?

Ontslag Allereerst zal premier Balkenende het ontslag van de ministers en staatssecretarissen van de PvdA aanbieden aan koningin Beatrix. De portefeuilles van de overige bewindspersonen stelt hij ter beschikking.

Het bezoek aan de koningin heeft zo snel mogelijk plaats.

Minderheidskabinet Totdat er een nieuw kabinet is, wordt Nederland waarschijnlijk bestuurd door een rompkabinet, een minderheidskabinet van CDA en ChristenUnie. Daarbij worden de PvdA-ministers en staatssecretarissen vervangen.

Zo kan het zijn dat minister Bos van Financiën wordt vervangen door CDA-staatssecretaris van Financiën De Jager. Maar het is ook mogelijk dat minister Van der Hoeven van Economie er een post bij krijgt.

Een rompkabinet mag alleen lopende regeringszaken afhandelen en moet zich verder richten op het voorbereiden van de verkiezingen. Een rompkabinet is iets anders dan een demissionair kabinet, waarbij het hele kabinet ontslag heeft genomen.

Omdat een rompkabinet geen meerderheid in de Tweede Kamer heeft, moet het bij besluiten de goedkeuring van de oppositiepartijen krijgen.

Bos burger PvdA-leider Bos wordt na aanvaarding van zijn ontslag ambteloos burger. Hij zal niet zomaar in de Tweede Kamer plaats kunnen nemen. Daarvoor moet eerst een andere PvdA'er het veld ruimen.

Dan ontstaat er ook nog eens de vreemde situatie dat de PvdA al een fractieleider in het parlement heeft, Mariëtte Hamer. Bos en Hamer zullen onderling moeten uitmaken wie de leiding van de fractie krijgt.

Verkiezingen Het Partij Bestuur van het CDA heeft Balkenende vandaag voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker. De tijd voor het CDA om een lijsttrekker te kiezen is beperkt: uiterlijk 83 dagen nadat de koningin het ontslag van het kabinet heeft aanvaard en het ontbindingsbesluit heeft ondertekend, worden nieuwe verkiezingen gehouden (mits de koningin niet anders besluit).

In maximaal veertig dagen moet de kandidaatstelling voor een nieuwe Tweede Kamer klaar zijn. Op de 43ste dag na de kandidaatstelling moeten volgens de kieswet de verkiezingen worden gehouden.

Acht dagen daarna komt de nieuwe Tweede Kamer voor het eerst bijeen.

Missie Uruzgan Nu het kabinet is gevallen, komt er dit jaar vrijwel zeker een einde aan de missie in Uruzgan. Formeel blijft het NAVO-verzoek om te blijven in Afghanistan op tafel liggen, dus daar moet een toekomstig kabinet nog over oordelen.

Maar voor een nieuwe missie is geen meerderheid in het parlement, dus dat lijkt onwaarschijnlijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl