NOS NieuwsAangepast

Ook vragen Ierland en Frankrijk over Dubai-zaak

Na Groot-Brittannië hebben ook Ierland en Frankrijk de ambassadeur van Israël op het matje geroepen. Aanleiding is de moord op een Hamas-kopstuk in Dubai. De daders zouden de identiteit hebben gebruikt van Britten, Ieren en Fransen die in Israël wonen.

De Hamasleider was in Dubai om wapens te kopen. Hij werd op 20 januari in zijn hotelkamer vermoord. Elf mensen werden van de moord verdacht, onder wie zes Britten die in Israël wonen. Zij zeggen niets te maken hebben met de moord en stellen dat hun identiteit is gestolen. De foto's in de paspoorten komen ook niet overeen met de naam van de personen in de paspoorten. Ook de Ierse paspoorten die drie verdachten gebruikten, zijn niet echt.

Verwerpelijk Binnen de Israëlische veiligheidsdiensten is scherpe kritiek op de gang van zaken rond de moord. Medewerkers van de Israëlische veiligheidsdiensten zijn ervan overtuigd dat de geheime dienst van hun land, de Mossad, de man heeft geliquideerd. Ze vinden het verwerpelijk als daarbij vervalste paspoorten van inwoners van Israël zijn gebruikt.

De Britse premier Brown heeft eerder deze week al opheldering gevraagd van Israël over de vervalste Britse paspoorten, maar de Israëlische regering heeft al laten weten dat ze er niets over zegt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl