NOS NieuwsAangepast

Houding Nederland Uruzgan 'rampzalig'

"Rampzalig en uitermate schadelijk voor Nederland", zo omschrijft defensiedeskundige Rob de Wijk de situatie die is ontstaan in het kabinet over de missie in Uruzgan.

De NAVO wil dat Nederland in Afghanistan blijft, om Afghaanse militairen te trainen. PvdA-leider Wouter Bos zei zich aan de PvdA-belofte te houden de missie niet te verlengen. Volgens De Wijk moet nu alles op alles worden gezet om te zorgen dat Nederland de missie wel verlengt: "Het is nu alle hens aan dek".

De crisissituatie in Den Haag over Uruzgan "schoffeert" volgens De Wijk zowel de secretaris-generaal van de NAVO, Anders Rasmussen, als vicepresident van de Verenigde Staten, Joe Biden. "Ik vrees dat we hier een hele hoge prijs voor gaan betalen."

Etteren Volgens De Wijk is aan de brief van Rasmussen aan Nederland, met daarin het verzoek de Uruzganmissie in een andere vorm te verlengen, te zien dat de ontvangers invloed hebben gehad op de inhoud, "vanwege de voorwaarden die erin zouden staan". "Dat kan niet anders." "Dit moet gewoon de instemming hebben gehad van belangrijke politici, mogelijkerwijs ook van de PvdA."

De Wijk: "Als je zo de secretaris-generaal van de NAVO schoffeert, dan kun je het wel schudden met toekomstige belangrijke functies binnen de NAVO. Dus je hebt geen invloed meer. En dat ettert door naar allerlei andere organsaties, inclusief de Europese Unie." "Als ik goed ben geïnfomeerd heeft Biden Bos eigenlijk gedreigd met het uit de G20 zetten [van Nederland]", zegt De Wijk. "Wij spelen daar straks dus geen rol meer in.

Kabinetscrisis Vicepremier Wouter Bos staat lijnrecht tegenover minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, die vóór het verlengen van de missie is. De Wijk noemt het "onacceptabel voor de minister van Buitenlandse Zaken" als die moet toegeven aan de Partij van de Arbeid. Volgens De Wijk is een kabinetscrisis "voor negentig procent zeker".

"Het is de vraag, en dat hoor ik ook in de wandelgangen: 'Laten we de boel klappen voor of na de gemeenteraadsverkiezingen'. Maar dat het klapt, lijkt nu wel zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl