De Oostenrijkse omroep ÖRF heeft op verzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst beelden van koningin Beatrix van zijn website gehaald.

Afgelopen weekend kwam de koningin aan in het ski-oord Lech. De omroep zond hiervan beelden uit en plaatste deze op zijn website.

HP/De Tijd De RVD heeft de ÖRF erop gewezen dat het privébeelden zijn, maar heeft niet met maatregelen gedreigd. De  dienst kan de Oostenrijkse omroep namelijk niet officieel verbieden om de beelden uit te zenden.

HP/De Tijd heeft de beelden van de Oostenrijkse omroep weten te bemachtigen, ondanks dat deze niet meer online staan. Het tijdschrift heeft de beelden op YouTube geplaatst. Mediacode De RVD heeft sinds enkele jaren afspraken met de pers vastgelegd in de zogenoemde 'mediacode'. Deze code is niet bindend, maar journalisten die zich eraan houden mogen de Oranjes uitgebreid vastleggen tijdens speciale persmomenten. In ruil daarvoor laten ze de koninklijke familie in hun privéleven verder met rust.

De laatste georganiseerde fotosessie was in de zomer van 2009, toen Willem-Alexander en Máxima met hun drie dochters poseerden op het strand van Wassenaar.

De afgelopen jaren was er ook zo'n persmoment tijdens de wintersportvakantie van de koninklijke familie in Lech. Dit jaar gaat dat niet door, omdat Willem-Alexander, Máxima en hun dochters in Vancouver verblijven vanwege de Olympische Winterspelen.

STER reclame