NOS NieuwsAangepast

Lage opkomst verwacht op 3 maart

Minder dan de helft van de kiezers gaat over twee weken stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Dat is de conclusie van een onderzoek. Volgens de peiling zal slechts 49 procent van de kiezers het stemhokje bezoeken.

Bij de vorige drie gemeenteraadsverkiezingen varieerde de opkomst van 57,7 tot 58,9 procent. In de jaren daarvoor was de opkomst altijd hoger dan zestig procent.

De belangrijkste redenen om niet te gaan stemmen zijn desinteresse in de plaatselijke politiek en het idee dat de politici niet naar de kiezers luisteren. In contrast daarmee staat dat een meerderheid van de ondervraagden redelijk tevreden is over de dienstverlening van de gemeenten, zoals het ophalen van afval.

PVV Voor 44 procent van de ondervraagden is de aandacht voor de PVV een extra aanleiding om te gaan stemmen. Van hen stemt 23 procent op de PVV, de rest juist niet. De kiezers vinden veiligheid, overlast van jongeren en de leefomgeving de belangrijkste thema's.

Overigens vinden veel kiezers dat de gemeente geen invloed kan uitoefenen op de eigen omgeving. Bij de keuze spelen landelijke thema's uiteindelijk een grote rol.

In de peiling krijgt de PvdA harde klappen. De partij duikelt van 18 naar 11 procent. Ook de lokale partijen verliezen en dan vooral de Leefbaren. Die gaan van 5 naar 2 procent. D66 wint behoorlijk, de andere partijen winnen of verliezen licht.

Zwevend Daar zijn de zwevende kiezers nog niet bij betrokken, alleen de gegevens van mensen die zeggen zeker te gaan stemmen zijn meegeteld. Voor een aantal partijen kan de uitslag nog anders uitpakken, bijvoorbeeld omdat de PVV niet meedoet in de meeste gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl