De Amerikaanse president Obama maakt met een leninggarantie van zes miljard euro de bouw mogelijk van de eerste nieuwe Amerikaanse kernreactor in 30 jaar. Hij noemt het "slechts het begin" van de fianciering van "veilige, schone nucleaire installaties".

Obama wil de kerncentrale bouwen om zo minder afhankelijk te worden van olie en om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende vraag naar energie. Hij ondervindt hierbij veel oppositie van belangengroepen die tientallen jaren hebben kunnen voorkomen dat Amerika de capaciteiten voor de productie van kernenergie kon verruimen.

Obama: "Over een onderwerp dat gaat over onze economie, onze veiligheid en de toekomst van onze planeet, kunnen we niet blijven hangen in de oude bedompte discussies tussen links en rechts, tussen milieuactivisten en ondernemers".

Schadelijk Kernenergie is volgens Obama ook van belang voor het milieu. "Deze ene kerncentrale zal de uitstoot van broeikasgassen jaarlijks met 16 miljoen ton terugbrengen. Dat is te vergelijken met het van de weg halen van 3,5 miljoen auto's."  

Zonder ze te benoemen, zei Obama ook dat kernenergie "ernstige nadelen had". Kerncentrales produceren kernafval dat volgens milieuorganisatie Greenpeace 240.000 jaar schadelijk blijft.

Volgend jaar wil Obama nog meer geld vrijmaken voor kernenergie. Als zijn voorstellen worden goedgekeurd, kan de bouw beginnen van zes nieuwe kerncentrales.

De nieuwe kerncentrale zal worden gebouwd in de staat Georgia en gaat stroom leveren aan 1,4 miljoen mensen. In de VS voorzien 104 kernreactors in eenvijfde van de behoefte aan electriciteit.

 

STER reclame