Door correspondent Andrea Vreede

 

 

Diep door het stof. Dat zullen de Ierse bisschoppen moeten tijdens hun twee dagen durend onderhoud met paus Benedictus XVI. De Duitse paus had al eerder op zijn reizen naar Australië en de VS duidelijk laten weten dat de kerk schoon schip wil maken.

In keiharde bewoordingen veroordeelde hij seksueel misbruik door geestelijken. Hij ging zelfs achter gesloten deuren persoonlijke ontmoetingen aan met slachtoffers.

 

Schuldbekentenis Nu is de tijd gekomen om die woorden in daden om te zetten. Er moet een voorbeeld gesteld worden. Van de 24 Ierse bisschoppen die op het matje zijn geroepen, eist de paus een volledige schuldbekentenis.

 

Opdat naar buiten komt hoe het mogelijk was dat de Ierse clerus tientallen jaren lang meer dan 300 gevallen van pedofilie in de doofpot wist te stoppen.

 

Twee rapporten waren ervoor nodig, het Ryan- en het Murphy-rapport, om in 2009 het deksel van het schandaal eindelijk op te lichten. In Rome moet er nu een actieplan opgesteld worden om de Ierse kerk te zuiveren. Naar verwachting zullen verschillende bisschoppen moeten opstappen.

 

Moreel Het is opvallend dat de Rooms-Katholieke kerk vooral in Engelssprekende landen gebukt gaat onder pedofilieschandalen. Met een lawine aan schadeclaims als gevolg die de bisdommen miljoenen dollars, ponden of euro's kosten.

 

Sommige bisdommen zijn daardoor bijna failliet. Maar de grootste schade is en blijft natuurlijk moreel. Om het imago van de kerk weer wat te herstellen, moet de ontmoeting tussen de Ieren en de paus resultaat opleveren. Daar zal Benedictus persoonlijk op toezien.

STER reclame