NOS NieuwsAangepast

Bioscopen weigeren Disneyfilm

De nieuwe Disneyfilm van 'Alice in Wonderland' zal niet in de Nederlandse bioscopen te zien zijn. De film van Tim Burton, met Johnny Depp en Anne Hathaway in de hoofdrollen, wordt geboycot omdat de dvd van de film te snel na de première in de winkel zal liggen. Dat heeft de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) bekendgemaakt. Ook internationaal wordt de film geweerd.

De film zou op 10 maart in de bioscoop komen en al in juni komt de dvd uit. Volgens de bioscopen gaat dat in tegen de afspraak dat er minstens vier maanden tussen moet zitten. "Zo wordt het voor de mensen steeds minder noodzakelijk om naar de bioscoop te gaan", zegt Youry Bredewold van Pathé, één van de grootste bioscoopexploitanten in Nederland. "Ze kijken niet wat het voor impact heeft op de bioscoop-release."

"Dit is al de tweede keer, want met 'Up' hebben ze het ook al gedaan. We kunnen het als industrie niet langer toestaan dat de termijn steeds korter wordt."

Piraterij Volgens Bredewold brengt Disney de dvd vervroegd uit, omdat de verkoop in de zomer trager verloopt. Bovendien zou het WK in Zuid-Afrika de aandacht van de film afleiden.

Disney spreekt dat tegen. Woordvoerder Marike Sterk betreurt de gang van zaken, maar zegt dat bioscooppiraterij het bedrijf dwingt de film snel uit te brengen. "'Alice in Wonderland' is een film waar iedereen op zit te wachten. Je ziet dat die films heel snel worden gedownload en dan koopt niemand de dvd. Er moet op een gegeven moment iets gebeuren om piraterij tegen te gaan."

3D Disney stelt bovendien dat het uitbrengen van de film op dvd de kaartverkoop geen kwaad hoeft te doen. "Het is een 3D-film en die moet je echt in de bioscoop zien. De dvd en de bioscoop zitten dus niet in elkaars vaarwater."

Bovendien, zegt Sterk, "het grootste percentage boxoffice wordt in de eerste zes tot acht weken binnengehaald. Daarna wordt het rustiger".

Pathé houdt de mogelijkheid open dat de film toch uitkomt als Disney inbindt. "Het is echter een wereldwijde beslissing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl