Ambassadeur: Iran wil best meewerken

Aangepast op

Door redacteur John Leenaarts

Iran was eind vorig jaar best bereid om mee te werken met de internationale gemeenschap inzake de verrijking van het Iraanse uranium. Dat heeft de nieuwe Iraanse ambassadeur in Nederland, Kazem Gharib Abadi, gezegd in een interview met de NOS.

Vorige week woensdag bood Gharib Abadi in Den Haag zijn geloofsbrieven aan aan koningin Beatrix. Gharib Abadi werkte eerder op het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast was hij lid van het onderhandelingsteam over de omstreden Iraanse nucleaire activiteiten.

Eind vorig jaar was het de bedoeling dat Iran laagverrijkt uranium zou leveren dat vervolgens verrijkt zou worden in Rusland en Frankrijk. Daarna zou het verrijkte uranium worden teruggegeven aan Teheran. Zo was althans overeengekomen in een plan dat de instemming had van zowel het westen als het internationale atoomagentschap IAEA.

Maar de deal ging eind uiteindelijk niet door, omdat het westen te veel eiste in de afspraak, stelt Gharib Abadi. "Op een bijeenkomst in Wenen, afgelopen oktober, is uitgebreid gediscussieerd over ons verzoek. En de uitkomst was dat we laagverrijkt uranium, dat in onze fabriek in Natanz is geproduceerd, konden overbrengen naar Rusland. Daar zou het dan verrijkt kunnen worden tot twintig procent."

"Daarna zou het naar Frankrijk gaan om er nucleaire brandstof van te maken die geschikt is voor onze kernreactor. Wij moesten dan wel 1200 kilo laagverrijkt uranium leveren voor het einde van 2009. Binnen één maand dus. En dan wilden ze de brandstof vasthouden en pas na een jaar aan ons terugleveren."

Zelf maken "Wij kunnen zelf die brandstof ook maken en het uranium verrijken tot twintig procent, maar wij wilden dat andere landen juist de kans geven. We wilden laten zien dat Iran coöperatief is, dat Iran hen niet wil uitdagen. We kunnen het dus zelf, maar als jullie het ons willen leveren, dan gaan wij geen uranium verrijken. Zo simpel ligt het. Maar zij bleven bij hun standpunt dat we de brandstof pas na een jaar zouden krijgen."

"En dat is voor ons onacceptabel. Stel je voor dat je een tapijt wil kopen of een iets voor in huis. Dan betaal je en krijg je pas na een jaar wat je gekocht hebt. Dat wil je toch niet. Je betaalt en je krijgt wat je gekocht hebt. Het is natuurlijk allemaal wantrouwen tussen de landen. Wij willen wel meewerken."

De NOS moest voorafgaand aan het interview de vragen schriftelijk indienen en mocht tijdens het gesprek geen nieuwe vragen stellen. Over de aanhoudende demonstraties tegen de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad wilde de ambassadeur helaas niet praten.

Het hele interview met ambassadeur Kazem Gharib Abadi is te bekijken aan de rechterkant van deze pagina.