De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa is een onderzoek begonnen naar ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Amsterdam en omstreken.

Donderdagmiddag deed de kartelpolitie een inval bij het gezamenlijke hoofdkantoor van de zorginstellingen. De NMa zegt niet welke instellingen onderzocht worden. 

Er wordt gekeken of de mededingingswet is overtreden, bijvoorbeeld doordat verboden prijsafspraken zijn gemaakt. Meer informatie wil de kartelwaakhond nog niet geven.

'Niet te verbergen' Een woordvoerder van het AMC heeft ondertussen bevestigd dat het onderzoek woensdag al begon, in het AMC en het VU Medisch Centrum. Bij het AMC werd verbaasd gereageerd op het onderzoek. Men stelt dat het Amsterdamse ziekenhuis niets te verbergen heeft.

Het VU MC bevestigt ook onderzocht te zijn. Zij weten niet waarom, maar denken dat het te maken heeft met het postcodebeleid voor de basiszorg.

In het begin van dit jaar bleek dat het Academisch Ziekenhuis Maastricht alleen nog patiënten met zeldzame immunologische aandoeningen behandelt als ze in de buurt wonen. Ook in Amsterdam pasten ziekenhuizen een postcodecheck toe op patiënten.

STER reclame