1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Uitvinder van de frisbee overleden

Fredrick Morrison, de uitvinder van de frisbee, is op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Morrison kreeg het idee voor het ontwerp toen hij en zijn aanstaande vrouw op het strand een taartbak over en weer gooiden. Na in de Tweede Wereldoorlog te hebben gediend als piloot verbeterde hij het ontwerp en bracht het in 1955 uit als de "Pluto Platter". De naam was gekozen vanwege de opkomende Amerikaanse fascinatie met vliegende schotels.

De eerste jaren probeerde Morrison zelf het speelgoed aan de man te brengen, maar de frisbee werd pas echt een rage toen de legendarische Wham-O speelgoedfabriek (ook bekend van de hoelahoep) de rechten kocht.

Wham-O hernoemde de Pluto Platters 'frisbees', naar de naam die op het taartenbakje van de bakker uit Connecticut stond, Frisbie. Inmiddels zijn er ruim 200 miljoen frisbees verkocht.

Morrison slope Tegenwoordig kun je veel meer dan alleen maar een frisbee heen en weer gooien. In 1967 werd Ultimate Frisbee bedacht, een kruising van voetbal, rugby en basketbal dat gespeeld wordt met de schijfjes. Ook bestaat frisbee-golf, met zo'n 500 officiële banen en een kampioenschap.

Morrison werd op verschillende manieren geëerd door de sport die hij uitvond. Zo is een frisbee-golfbaan naar hem vernoemd en wordt het iets hellende aerodynamische ontwerp van de frisbee de 'Morrison slope' genoemd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl