NOS NieuwsAangepast

Streep door bankenakkoord EU-VS

De Verenigde Staten krijgen niet meer inzicht in bankoverschrijvingen van personen en bedrijven in de Europese Unie. Het Europees parlement heeft een akkoord daarover tussen de VS en de EU verworpen.

De Amerikanen willen graag inzicht in het Europese bankverkeer. Zo zouden zij het terrorisme beter kunnen bestrijden. Het Europees Parlement vindt dat het huidige akkoord een te grote inbreuk op de privacy van de Europese burgers maakt. Ook wil het EP meer inzicht in wat er gebeurt met de gegevens. Tot vandaag was het mogelijk dat de VS zonder gerechtelijk bevel de bankgegevens van honderden miljoenen Europeanen kon inzien.

Verdriet Het akkoord was gesloten door de EU-ministers van Justitie op de dag voorafgaand aan het ingaan van het Verdrag van Lissabon. De dag erna zou door 'Lissabon' de macht van de ministers worden ingeperkt. Deze manier van werken leidde tot irritatie bij de parlementariërs.

Ondanks de rechtmatigheid van de beslissing van de EU-ministers werd later besloten dat het parlement zich alsnog mocht uitspeken over de beslissing. Die heeft het akkoord nu dus verworpen, tot verdriet van Amerika dat hard heeft gelobbyd om het te behouden.

Keerpunt Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66), die recent nog een Winston Award won voor haar inzet voor de privacy, twittert: "Dit markeert einde van besluitvorming tussen Ministers in cosy onderonsjes en ondeugdelijke deals met VS. Voortaan besluiten i.h openbaar." Ook schrijft zij dat het besluit "een keerpunt" is in de ontwikkeling van de Europese Unie.

Voor het Europees Parlementslid Van de Camp (CDA) is de uitslag een teleurstelling, "omdat veiligheid belangrijker is".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl